Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Njemačka nije dovoljno atraktivna za vrhunske stručnjake

Preuzmite sliku

Njemačka slovi kao atraktivna zemlja za radnu snagu iz cijelog svijeta. Slično vrijedi i za studente i ulagače. No, prema jednoj OECD studiji, vrhunski stručnjaci radije biraju druge zemlje.

Studija pod nazivom “OECD Indikatori atraktivnosti za talente” je izrađena u saradnji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i njemačke zaklade Bertelsmann. Studija se “pozabavila” sljedećim aspektima: izgledi za napredovanje u struci, prihodi i porezi, mogućnosti za članove porodice, stručno okružje, različitost i kvaliteta života. I stepen komplikovanosti stjecanja vize i boravišnih dozvola za visokokvalificirane i članove njihovih porodica je uzet kao kriterij.

Njemačka atraktivna za kompanije, ali ne i za stručnjake

Za studente i poduzetnike Njemačka se pokazala kao pravi raj. Za studente su samo Švicarska i Norveška atraktivnija. Slično je i sa ulagačima koje također privlači njemačka poduzetnička atmosfera. Tu je Njemačka na šestom mjestu iza Kanade, Novog Zelanda, Švicarske, Švedske i Norveške.

Ali kad je u pitanju atraktivnost za stručnjake, Njemačka popularnost pada. Među migrantima koji posjeduju najmanje jedan master su zemlje poput Australije, Švedske, Švicarska, Kanade i Novog Zelenda zbog “povoljnijih okolnosti na tržištu rada“ mnogo atraktivnije. Njemačka je tu, usprkos činjenici da joj nedostaje stotine hiljada visokokvalifikovanih radnika, tek na 12. mjestu među 35 zemalja OECD-a.

Jedan od glavnih razloga je taj što se strane diplome u Njemačkoj jednostavno “slabo vrednuju”. Priznanje stručnih diploma je posebno za one koji dolaze izvan Evropske unije “škakljiva” tema. Njemački poslodavci očito nemaju povjerenja u diplome s drugog kraja svijeta.

Nedostatak “kulture dobrodošlice”

No nisu samo diplome i relativno sporo izdavanje viza za stručnjake i članove porodice presudni za slabi ranking Njemačke.

– Mnogi faktori koji izlaze iz okvira zakonodavstva utječu na odluku. Tu je prije svega atraktivnost za članove porodice – rekao je Stefano Scarpetta, direktor OECD-ovog Odjela za istraživanje rada.

OECD smatra da bi Njemačka dodatnim reformama i zakonskim olakšicama mogla popravit svoj imidž. No tu uvijek postoji jezična barijera. Globalni jezik stručnjaka je engleski, pa će se oni stoga radije odseliti u neku zemlju s engleskog govornog područja poput Australije, Kanade ili SAD-a.

Najavljene reforme

Švicarska, u kojoj engleski isto tako nije službeni jezik, je u prednosti pred Njemačkom jer se ovdje, kako se navodi u studiji, razvila tzv. “kultura dobrodošlice” koju još uvijek treba “tražiti svijećom” u Njemačkoj. Osim toga su ovdje plaće više, a porezi niži.

Njemačka u bližoj budućnosti planira olakšanja kako bi privukla stručnjake izvan Evropske unije gdje je potencijal očito već iskorišten. Tako bi za kvalifikovane radnike trebala biti ukinuta klauzula po kojoj poslodavac posao smije dati samo ako dokaže da nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili Evropske unije. Isto tako bi stručnjaci mogli doći u Njemačku i tek onda tražiti posao što dosada nije bilo dopušteno. (Deutsche Welle)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,