Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto je prodaja vjerovatno jedan od najboljih poslova

Za šta god da ste se školovali, postoje određeni poslovi koji vas mogu dobro pripremiti za sve izazove koje nosi karijera koja je pred vama.

Prodaja je definitivno jedan od njih. Sve oko nas je prodaja, jer već prilikom prvog razgovora za posao vi imate zadatak da prodate priču o sebi i svojoj stručnosti.

Samim tim, prvi korak ste već napravili, a sve više što dodatno naučite samo je bonus. Slijedi nekoliko razloga zbog kojih je posao u prodaji zapravo najbolji prvi posao koji možete da izaberete.

Naučićete kako da prodate bilo šta

Bilo da nakon prodaje krenete ka zanimanju u oblasti marketinga, oglašavanja, dizajna, ljudskih resursa ili bilo kog drugog posla, radeći sa klijentima svakodnevno ćete morati da im ƒ„prodajete” različite ideje i to što ste za njih osmislili ili uradili. Zato će vam prodajne vještine sa vašeg prvog posla sigurno dobro doći.

Ono što je dobro jeste činjenica da gotovo svaki fakultet danas nudi neki od kurseva koji su vezani za vještine pregovaranja i prodaje, koji će vas uputiti u pravom smjeru kada je riječ o ovom poslu.

Usavršićete komunikacione vještine

Da biste nešto prodali, morate to prvo da uobličite u dobru priču i da artikulišete tako da svima bude jasno.Vježbajući ćete naučiti kako da napravite prezentaciju, a uz to i da razgovarate sa klijentima i odgovarate na nepredviđena pitanja i izazove istog trenutka.

Očekujte da ćete umnogome unaprijediti komunikaciju sa ljudima, što će vam biti od neprocjenjive vrijednosti za svaki naredni posao koji budete obavljali.

Dobićete dodatno samopouzdanje

Od prvog trenutka rada u prodaji, vi ste bačeni u vatru i nemate prostora za tremu ili nesigurnost. Sa svakom prodajom i svakim uspješno završenim sastankom i dogovorom vaše samopouzdanje mnogo će porasti. Prednosti toga ćete primjetiti već na prvom sljedećem razgovoru za posao, kada ne budete imali nikakve sumnje da ste prava osoba za tu poziciju.

Naučićete kako da sklapate poznanstva

Poslovni kontakti su nešto što je, pored iskustva, možda najvažnije za napredak u karijeri. Ukoliko radite u prodaji, vi se time bavite svakoga dana i svaki novi klijent predstavlja novi kontakt koji će vam ostati memorisan u telefonu. Iskoristite to i potrudite se da ostavite što bolji utisak na njih.

Pored posla, prodaja može poboljšati i vaš život i način na koji napredujete i na privatnom i profesionalnom planu. Važno je samo da iskoristite najbolje iz tog posla i steknete iskustvo koje vam je neophodno za nastavak karijere. Ukoliko vam se dopada da radite baš u ovoj oblasti, onda upišite obuku za menadžment u prodaji i posvetite se tom poslu. Možete očekivati da imate dobru zaradu i da stičete poznanstva, a sa teorijskim znanjem koje ćete steći moći ćete da ugovarate i veće poslove i napredujete više nego kao praktikant. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: