Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto građani ne osjete povećanja prikupljenih poreza?

Preuzmite sliku

Posljednjih dana objavljene su informacije o rekordnim naplatama poreza ne samo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, već i u odnosu na 2019. godinu.

Tako je navedeno – Prihodi od indirektnih poreza (nivo BiH) u sedam mjeseci ove godine veći su za 475 miliona KM ili 11,52 odsto u odnosu na isti period 2020.”

„U sedam mjeseci ove godine naplata je bila za 129 miliona KM veća nego u istom periodu 2019. godine, navedeno je od strane Poreske uprave RS.”

“Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – juni 2021. godine uplatili 2.735.996.349 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2020. godine više za 289.594.718 KM, ili za 11,84 %.”

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar komenitrao je zašto građani ne osjete ova povećanja prikupljenih poreza svake godine.

„Da bi se osjetili pozitivni efekti ovih povećanja, novac treba usmjeriti u korisnu svrhu. Da sam neko ko ima mogućnost donošenja odluka, ne bih se ni sekunde dvoumio u šta bih usmjerio sva ova povećanja prikupljenih poreza, a to je smanjivanje doprinosa privredi gdje bi se to smanjenje doprinosa usmjerilo u povećanje plata radnika, a time i potrošnje i smanjivanje / ukidanje poreza na dohodak na plate do 1.000 KM.

Na ovaj način ne bi bilo nikakvih negativnih efekata po budžete, jer bi se za iznos povećanja naplate poreza proporcionalno smanjili doprinosi. I tako svake godine dok ne bi došli do nivoa od stope bruto doprinosa od 25% i 0% poreza na dohodak do 1.000 KM.

Bojim se da će se desiti suprotno kao i prethodnih godina – povećanje javne potrošnje, a da privreda i radnici neće imati nikakve koristi od ovoga“, kazao je Hadžić. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,