Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaposlenici Googlea radit će od kuće do ljeta 2021.

Preuzmite sliku

Google je odlučio da će njegovi zaposlenici od kuće raditi najmanje do jula sljedeće godine, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal pozivajući se na upućene izvore, prenosi HINA.

Glavni izvršni direktor Sundar Pichai tu je odluku lično donio prošle sedmice nakon rasprave interne skupine najviših direktora tog internetskog diva, navodi list.

Google je ranije planirao da radnici ostanu raditi kod kuće do kraja 2020.

Nova odluka odnosi se na sve zaposlene u Googleu, i stalno zaposlene i honorarce, njih oko 200.000.

Prema Wall Street Journalu, Pichai želi posebno pomoći radnicima koji se moraju brinuti o djeci jer je širom svijeta neizvjesno funkcioniranje škola na početku školske godine najesen.

Jedno njemačko istraživanje nedavno je pokazala da rad od kuće tokom koronakrize radnici doživljavaju kao pozitivan pomak.

“Zaposleni koji su za vrijeme koronakrize prešli na rad od kuće rjeđe se nalaze pod stresom i produktivniji su”, proizlazi iz istraživanja koju su za zdravstvenu osiguravajuću kuću DAK načinili institut Forsa i IGES.

Prije izbijanja pandemije 21 posto ispitanih je reklo da se nalazi pod stresom dok je to isto tokom koronakrize tvrdilo samo 15 posto.

Među onima koji u međuvremenu redovno rade od kuće, njih 56 posto je izjavilo da se kod kuće osjeća produktivnije nego na radnom mjestu.

Daljnji pozitivni učinci rada od kuće su bolje usklađivanja rada i porodice (dvije trećine ispitanih), a isti udio ispitanih kao posebno pozitivan učinak rada od kuće navodi izostajanje putovanja na radno mjesto.

76,9 posto ispitanih je navelo da bi ovakvu formu rada htjelo zadržati i u budućnosti, prenijela je njemačka novinska agencija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje