Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zahuktava se inflacija, najviše poskupjeli maslac, meso i sir

Preuzmite sliku

Rast cijena hrane kao posljedice suše, polako se zahuktava iako statistika još uvijek ne bilježi očekivano drastično poskupljenje prehrambenih proizvoda, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, hrana je u septembru poskupjela za 0,7 posto u odnosu na avgust, dok u odnosu na decembar 2016. godine poskupljenje iznosi 2,0 posto.

Najveći rast cijena među prehrambenim proizvodima bilježe puter 21,8 posto, meso (junetina bez kosti 12,6 posto, svinjetina sa kostima 8,4 posto), tvrdi sir 12,3 posto, te svježa pastrmka 9,4 posto.

Grahu je cijena porasla za 4,9 posto, a hljebu od pšeničnog brašna za 2,1 posto, uprkos tome što je pšenično brašno (bijelo) poskupjelo samo 1 posto.

Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 posto, banane i jabuke za 1,7 posto, crni luk za 1,1 posto, a krompir za 0,8 posto.

Budući da je BiH u sektoru hrane uvozno orijentisana zemlja, očigledno da cijene dobrim dijelom ovise i od uvoznih cijena pojedinih proizvoda.

To je vidljivo na poskupljenjima koja su najveća na proizvodima koji se dobrim dijelom uvoze, poput maslaca (nestašica u Evropi uzrokovala je rast cijene), mesa i tvrdog sira, dok je rast cijena povrća i voća relativno nizak.

Inače, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini u septembru 2017. godine bilježe rast za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na septembar 2016. godine veće za 1,5 posto.

Na mjesečnom nivou, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,6%, Odjeće i obuće za 5,1%, Stanovanja i režijskih troškova 0,5%, Namještaja i kućanskih uređaja za 0,4%, Zdravstva za 0,1%, Prijevoza za 0,4% te Ostalih dobara i usluga za 0,1%.

Prosječni pad nivoa cijena registrovan je u odjeljcima Alkohola i duhana i Ostalih dobara i usluga za 0,2%.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,