Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zahtjev za donošenje hitnih mjera za pomoć uposlenicima u sektoru hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma Tuzlanskog kantona

Preuzmite sliku

Saopštenjem za javnost oglasila se grupa poduzetnika iz sektora sektora hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma Tuzlanskog kantona. Saopštenje kao i zahtjeve prenosimo u cijelosti:

“U momentima u kojima se suočavamo sa pandemijom korona virusa u kojima prvenstveno moramo misliti o zdravlju i životu stanovnika Bosne i Hercegovine, ne možemo zanemariti ni drugi front a to je borba za opstanak odnosno očuvanje radnih mjesta a samim time omogućiti egzistenciju stanovnicima tokom ove situacije, kao i vraćanje u normalne životne tokove po okončanju krizne situacije.

U značajnom mjeri pandemija je dovela do narušavanja privrednih tokova , te prijeti kolapsu realnog sektora, što će u velikoj mjeri dovesti do nove recesije, a predhodna iskustva nam govore da je ekonomska kriza stanje sa kojim se privreda bez podrške države teško može nositi a da posljedice ne budu dugotrajne i katastrofalne.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini koja je prouzrokovana korona virusom, kao i odlukama nadležnih institucija o zatvaranju državnih granica, obaveznoj karanteni i izolaciji, te odluci o zatvaranju svih ugostiteljskih i turističkih objekata, te apsolutnog prestanka rada istih što je dovelo do enormnih gubitaka, većina kompanija iz sektora hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma je bila prinuđena da veliki broj svojih radnika pošalje na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi uopšte bili u mogućnosti isplatiti lična primanja uprkos zabrani rada.

Većina kompanija je saglasna da je ovakav teret u mogućnosti snositi do kraja marta ili najkasnije do 15. aprila tekuće godine, dok su pojedine kompanije bile prinuđene otkazati ugovore o radu svojim zaposlenicima iz ekonomskih razloga s ciljem spašavanja kompanija od većih gubitaka i stečaja.

Stoga Vas molimo da Vlada TK i Vlada FBiH pokrene incijativu za donošenje hitnih mjera, a koje će nam nakon krize omogućiti brz oporavak:

1. Oslobađanja poreza i doprinosa za radnike u sektoru hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma na minimalan period od tri mjeseca od dana donošenja odluke odnosno do završetka proglašenja pandemije

2. Sufinansiranje ličnih primanja navedenih radnika u iznosu do 70 posto ili finansiranje minimalne mjesečne plate

3. Moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od tri do šest mjeseci kako za pravna lica tako i za fizička lica odnosno radnike u sektoru hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma

4. Grejs period/sufinansiranje na plaćanje komunalnih usluga (odvoz smeća, elekrtična energija, voda idt.) za period dok traje proglašeno stanje nesreće

5. Osoboditi sve hotelijere i ugostitelje od plaćanja komunalne takse, takse na istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta te plaćanja fiksnih troškova

6. Uvesti obustavu na plaćanje zakupnina za poslovne prostore  kao i naknade za ljetne bašte ne period dok traje kriza i nakon toga najmanje tri mjeseca bez moratorija odnosno bez naknadnog plaćanja

7. Izmjeniti poreze i doprinose, te ostale prateće namete koji će se retroaktivno primjenjivati od 01.03.2020. godine na  poslovanje privrednih subjekata iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma  gdje predlažemo da VladaTK i Vlada FBiH u potpunosti snosi iste dok je na snazi proglašeno stanje nesreće. Alternativa je da se troškovi plaćanja poreza i doprinosa ravnomjerno rasporede između Vlade i Poslodavca (50% : 50%) što predstavlja minimum ispod kojeg se ne smije ići.

Napominjemo da sudbina oko 1.500 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u Tuzlanskom kantonu i preko 7.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama Vlade TK i Vlade FBiH.

Molimo Vas da se hitno očitujete najkasnije do 08.04.2020. godine do 12 sati kako bismo mogli sa našim radnicima komunicirati dalje korake i aktivnosti. Ukoliko nam do ovog roka pismeno ne potvrdite i zvanično ne objavite mjere koje ćete poduzeti bićemo primorani da odjavimo svoje radnike u skladu sa odredbana Zakona o radu FBiH.” navodi se u saopštenju neformalne grupe hotelijera, ugostitelja i turizma Tuzlanskog kantona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,