Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

ZADA Pharmaceuticals: ‘Ne povlačimo svoje lijekove na bazi ranitidina jer su sigurni’

Preuzmite sliku

Popularno

Danas je objavljena informacija da se lijekovi “Ranitidin” i “Ranisan” preventivno povlače sa tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja, a na preporuku Evropske agencije za lijekove. “

Lijekovi za želudac ranitidin i ranisan se, po preporuci Evropske agencije za lijekove (EMA), povlače sa tržišta u Srbiji, zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, indijskog proizvođača Saraca Laboratories Ltd. Provjerama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može biti kancerogen.

Farmaceutska kompanija Hemofarm donijela je danas odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija lijeka ‘ranitidin’ sa tržišta” isto je učinila i kompanija “Actavis”.

Agencija za lijekove BiH ipak se nije odlučila za povlačenje lijeka s tržišta.

Iz kompanije Zada Pharmaceuticals oglasili su se sa navodima o potvrđenom kvalitetu njihovih lijekova: 

– Zada ne povlači svoje lijekove na bazi ranitidina jer su oni sigurni za upotrebu. Ovu informaciju nam je dokumentovano potvrdio proizvođač aktivne supstance ranitidin, koji garantuje ispravnost i bezbjednost ranitidina, a od koga nabavljamo ovu aktivnu supstancu. Ovo je samo dodatna potvrda da ZADA Pharmaceuticals ima izuzetno kvalitetne lijekove na tržištu BiH, koji su bez dvojbe sigurni i učinkoviti za pacijente, navodi predstavnik Zade te dodaje:

– Naš kvalitet potvrdile su i potvrđuju Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) i Evropska agencija za lijekove (EMA) kao vrhovna tijela u BiH i Evropi za kontrolu i nadzor nad lijekovima. ZADA Pharmaceuticals proizvodi sve lijekove i dodatke prehrani ISKLJUČIVO od aktivnih supstanci certificiranih i provjerenih dobavljača, izjavila je Lejla Hasanović, iz PR službe Zade .

Danas poslijepodne šturu obavijest je dala i Agencija za lijekove BIH navodeći da se sa tržišta povlači lijek Ranisan od 150 mg film tableta.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje