Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za sve uvoznike u BiH obezbijediti isti tretman!

Preuzmite sliku

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i ministar trgovine i turizma Republike Srpske  Predrag Gluhaković razgovarali su danas o potrebi ujednačavanja propisa koji se odnose na uvoz i izvoz robe iz Bosne i Hercegovine i usaglašavanju entitetskih zakona s legislativom Evropske unije s ciljem lakšeg izvoza robe.

Domaći izvoznici, kako je rečeno, imaju problem u plasmanu robe zbog neusaglašenih entitetskih pravilnika što mora biti promijenjeno. Ovaj projekt se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Ministar Vujanović rekao je da je ambicija da se harmoniziraju svi entitetski zakoni iz oblasti trgovine, a osim regionalne saradnje putem CEFTA sporazuma učinit će dodatne napore da bi domaći zakoni bili harmonizirani i sa zakonoma Evropske unije.

Želja nam je da budemo punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije“, izjavio je Vujanović.

Istakao je i da postoji intencija Svjetske banke da se što više približi saradnja zemalja članica CEFTA-e i ostvari što liberalniji režim protoka robe.

To je i mogućnost da se promoviraju naše certificirane laboratorije kako  bi  bile konkuretne onima iz susjednih zemalja. Također, cilj je i da naši granični prijelazi budu što kvalitetniji za brži protok robe”, rekao je federalni ministar trgovine podsjetivši da će ta dva entitetska ministarstva, te nadležni u Brčko Distriktu zajednički raditi na ovim pitanjima u korist domaćih proizvođača i svih građana.

Ministar Gluhaković je dodao da su na sastanku izrazili spremnost da budu ujednačene carinske robne tarife.

Želimo da svi koji uvoze robu u BiH imaju izjednačen tretman bez obzira da li se carinski prijelazi nalaze u RS-u ili FBiH”, rekao je Gluhaković.

Gluhaković smatra da se to pitanja treba riješiti na nivou BiH.

Na sastanku je razgovarano i o prodaji lož-ulja na benzinskim pumpama u Brčko Distriktu BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,