Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za plate i naknade 23,1 milion KM!

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH, sa svim korekcijama sredstava, tokom 2014. raspolagalo je budžetom od oko 56 miliona KM, od čega je samo na plate i naknade zaposlenih potrošen oko 23,1 milion KM, stoji u najnovijem revizorskom izvještaju o poslovanju MVP-a u 2014. godini.

Ured za reviziju institucija BiH, naime, ponovo je iskazao mišljenje o poslovanju MVP-a s rezervom, što već postaje simptomatična i zabrinjavajuća praksa kada je u pitanju jedna od najelitnijih državnih institucija.

“Popis stalnih sredstava nije okončan potpunim usklađivanjem s knjigovodstvenim stanjem. Također, prilikom popisa obveza i potraživanja konstatirana su salda koja svakako treba preispitati u narednom periodu”, kaže za “Nezavisne” Milenko Šego, glavni državni revizor.

Inače, revizori u izvještaju Ministarstvu posebno pažnju skreću na potrebu konačnog donošenja Zakona o vanjskim poslovima, sporost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih izdataka, rješavanje statusa imovine dobijene sukcesijom, sporno obavljanje poslova putem ugovora o djelu, te također spornu upotrebu faksimila u dokumentima na osnovu kojih se stvaraju obaveze MVP BiH. Revizija podsjeća da je važećim Pravilnikom o sistematizaciji utvrđeno 658 radnih mjesta – 288 u sjedištu i 370 u DKP mreži, ali i upozorava da proces upućivanja zaposlenih u DKP mrežu “nije dovoljno transparentan, “kao i ranijih godina”.

“U skladu s važećim internim aktima o uslovima i načinu upućivanja zaposlenih na rad u DKP BiH, postupak odlaska zasnovan je na iskazivanju zainteresovanosti zaposlenih”, upozoravaju revizori.

Kada je, pak, riječ o budžetu, revizori navode da su izmjenama zakona sredstva umanjena za oko 516.000 KM na ime pomoći za poplave.

Ipak, za 658 zaposlenih tokom 2014. isplaćen je 23,1 milion KM za plate, od čega se na ime naknada odnosi oko 10,3 miliona KM (u DKP mreži čak oko 9,5 miliona KM). Osim toga, isplaćeno je i 446.184 KM dodatka na djecu koja borave u državi gdje je roditelj raspoređen na posao. Pozamašna cifra u 2014. isplaćena je i za putne troškove (oko 1,3 miliona KM), od čega se čak oko 1,25 miliona KM odnosi na putovanja u inostranstvo.

Revizori navode da su izdaci za telefonske i poštanske usluge u MVP-u iznosili oko 1,2 miliona KM, od čega se 522.089 KM odnosi na fiksne telefone, a 210.523 KM na mobilne, dok su ukupni izdaci za upotrebu vozila (gorivo, održavanje, parkiranje, registracija, pranje…) oko 907.000 KM.

Nije se štedjelo ni za iznajmljivanje zakupa imovine i opreme, što je poreske obveznike koštalo oko 4,8 miliona KM. Najveći dio tih sredstava (oko 4,7 miliona KM) otišao je na iznajmljivanje prostorija i čitavih zgrada.

Navodeći da su napravljena neka mala poboljšanja u sistemu javnih nabavki, revizori ipak smatraju da su nužna dodatna poboljšanja.

Na kraju konstatiraju da su u izvješaju o izvršenju budžeta prikazani prihodi od 9,6 miliona KM, od čega je najviše prikupljeno na ime administrativnih taksi (izdavanje putnih isprava, viza i drugo).

Zlatko Lagumdžija, bivši šef diplomatije, koji je vodio MVP u periodu revizije, danas nije odgovarao na naše pozive, dok je novi ministar Igor Crnadak rekao da MVP upravo analizira izvještaj.

“Uvažavamo preporuke revizije, a ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da se preporuke sprovedu, a nepravilnosti isprave”, kratko je rekao Crnadak.

Na SP u Brazil o trošku poreskih obveznika

Revizori navode da je zbog rada u konzularnom uredu tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu organiziran “boravak” tri uposlenika MVP-a, koji su poreske obveznike u BiH za ovu uživanciju koštali oko 38.000 KM.

“Ukupni izdaci odnose se na avio-prevoz (15.450 KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa kancelarije (7.000 KM). U skladu s izdatim nalozima isplaćene su dnevnice u iznosu od 6.579 KM. Tokom obavljanja revizije nije nam prezentirana analiza o potencijalnom broju državljana BiH koji će učestvovati na ovom događaju, niti informacije o potrebi za boravkom tri zaposlena tokom cijelog perioda trajanja SP”, navode revizori. (Nezavisne Novine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje