Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za pčelare i voćare godina bi mogla proći bez većih iznenađenja

Preuzmite sliku

Za pčelare i voćare godina bi trebala biti bez značajnijih iznenađenja – tvrdi struka.

Iskusni pčelari koji su adekvatno i pravovremeno zazimili svoje pčelinje zajednicu i tretirali ih protiv zaraza na proljeće nisu imali problema.

– Vrijeme jeste promjenjivo, ali za pčelare koji su profesionalci, koji vode računa o pčelama, prihrani, medu na kojem su bile zazimljene i ukoliko su im sada pripomogli neće biti problema – kazala je Feni profesorica s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Behija Dukić.

Poručila je da pčelari moraju biti u pripravnosti, iako će pčele prema najavama temperatura imati dovoljno polena i nektara, te pratiti dešavanja u prirodi da bi pomogli pčelama.

U vezi sa saopćenjima pčelara iz nekoliko kantona da su zabilježeni veliki gubici navela je da je malo uzoraka doneseno na Veterinarski fakultet na analizu.

– Malo uzoraka koje smo analizirali bili su pozitivni na dvije bolesti, nozemozu i varozu – rekla je profesorica Dukić dodajući da pčelari trebaju dijagnoze tražiti u laboratorijama, a ne da sami uspostavljaju na pčelinjacima.

Profesor s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Mirsad Kurtović tvrdi da temperature s kojim je proljeće počelo idu u prilog voćarima te da bi godina mogla biti prosječna o pitanju prinosa.

Što se tiče proljeća ne bi se trebale dešavati velike promjene koje voćari neće moći pratiti.– Proljeće je kao i ranijih godina, a voćari se mogu nadati regularnoj godini s prosječnim prinosima – istakao je Kurtović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,