Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za most kod Bosanske Gradiške Hrvatska će dati 130 miliona KM

Preuzmite sliku

Hrvatska vlada danas je na sjednici donijela zaključak o finansiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške sa spojnom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji finansira Hrvatska 520,5 miliona kuna bez PDV-a ili 130 miliona maraka.

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sporazumom između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji tog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste od 22. novembra 2011., definiran je pravni okvir za zajedničku provedbu projekta.

Pritom se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH zadužuje da u ulozi koordinatora projekta, a u suradnji s nositeljem projekta, Hrvatskim cestama (HC), razmotri moguće modele njegova financiranja.

“S obzirom na veliku vrijednost projekta, razmotrit će se modeli financiranja kreditnim zaduženjem ili sufinanciranje sredstvima europskih fondova”, kazao je Butković.

Pritom, kreditno zaduženje ili sufinanciranje iz europskih fondova se odnosi na iznos od 242 miliona kuna bez PDV-a, dok je ostatak finansijskih sredstava od 278,5 miliona kuna bez PDV-a, predviđen u finansijskom planu HC-a za 2019. godinu, u iznosu od 75 miliona kuna te projekcijama planova za 2020. i 2021. godinu, u iznosima od 130 miliona kuna, odnosno 73,5 miliona kuna. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,