Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za manje od mjesec dana 1.831 zaposlenik manje u Federaciji BiH

Preuzmite sliku

Broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine još jednu sedmicu zabilježio je pad, sugerišući da smo u novom valu otpuštanja, izvještava Indikator.ba.

Porezna uprava FBiH je izvijestila da je 24. augusta ove godine bilo 516.237 zaposlenih, a što je manje za 566 zaposlenika u odnosu na prethodno objavljeni podatak iz prošle sedmice.

Prije toga, 17. augusta ove godine bio je 431 zaposlenik manje nego sedmicu ranije. U sedmici koja je okončala 10. avgusta zabilježen je rast zaposlenih od 722, ali je sedmicu prije nje registrovan pad od 1.658 zaposlenih osoba.

Kada se uporedi broj zaposlenih od 27. jula koji je iznosio 518.120 sa brojem od 24. augusta (516.803) evidentno je da je broj zaposlenih od tada manji za 1.831.

Od početka pandemije, u Federaciji BiH najmanji broj zaposlenih bio je 5. maja i iznosio je 507.607. Od tada je broj zaposlenih, potaknut vladinim mjerama podrške privredi i popuštanjem restriktivnih zdravstvenih mjera, redovno rastao, ali je avgust označio osipanje.

Posljenjih mjesec dana govore da smo u novom valu otpupštanja, koji je, istina, blaži nego što je to bilo na početku pandemije u martu i aprilu.

Pet mjeseci nakon početka pandemije, očigledno da su kompanije iscrpile unutrašnje rezerve koje su imale, ekonomski oporavak teče sporo, a potražnja se slabo obnavlja.

Posebno su pogođeni ugostiteljstvo, hotelijerstvo, trgovina, obrazovanje i proizvodnja, gdje je, prema podacima Porezne uprave FBiH, i došlo do smanjenja zaposlenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,