Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za jesenju sjetvu u TK potrebno 6,3 miliona KM

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas na sjednici Plan jesenje sjetve u 2014. godini za područje Tuzlanskog kantona.

Planom je predviđeno da na 7.520 ha budu zasijane žitarice, povrtno, industrijsko i krmno bilje.

Jesenjom sjetvom planira se zasijati žitaricama 5.246 ha što iznosi 70 posto ukupnog plana, a više je za 318 ha odnosno za šest posto u odnosu na plan 2013. godine.

Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati 3.719 ha što je 49,45 posto od ukupnog plana, a više je u odnosu na prošlu godinu za 157 ha odnosno za 4,4 posto.

Plan sjetve povrća je 565 ha što je za 23 ha više u odnosu na prošlu godinu.

Za realizaciju jesenje sjetve potrebno je 6,3 miliona KM i to za sjeme 2 miliona KM, za đubrivo 2.7 miliona KM, za gorivo 900 hiljada, za ulje i mazivo 210 hiljada i pesticide 564 hiljada KM.

U općinama Kalesija, Sapna i Teočak, u odnosu na prošlu godinu, planirana je jesenja sjetva na nešto manjim sjetvenim površinama dok je u ostalim općinama veća ili u nivou prošlogodišnje.

Kao i predhodne godine u ovoj sjetvenoj sezoni planiraju se zasijati najveće površine u općinama Lukavac, Gradačac, Čelić, Kalesija, Živinice i Gračanica.

U cilju ostvarenja plana jesenje sjetve, između ostalog, potrebno je stvoriti preduslove kao što su prioritetna isplata ostvarene novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju iz 2013. godine, a blagovremena isplata podrške ostvarene u 2014. godini kako bi olakšali poljoprivrednim proizvođačima nabavku repromaterijala za jesenju sjetvu.

Također je potrebno obezbijediti kvalitetno sjeme i sadni materijal sa odgovarajućim porijeklom, certifikatom, fitopatološkim uvjerenjem i sortnoj čistoći te ostale repromaterijale za sjetvu poput mineralnog đubriva, zaštitnih sredstava, goriva i maziva.

Jedan od preduslova je i angažman Poljoprivrednog zavoda u edukaciju poljoprivrednih proizvođača radi prezentacije novog sortimenta pšenice kao i drugih kultura, a u cilju povećanja prinosa po jedinici površine, saopćeno je nakon sjednice Vlade TK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,