Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za fudbalski klub Sloboda iz budžeta FBiH blizu 900 hiljada maraka

Preuzmite sliku

9.576 udruženja Federacije BiH povuklo je iz budžeta 113,6 miliona KM, od kojih je prvih 100 ukupno dobilo oko 45 miliona KM. Najviše novaca dobile su političke partije, sportska udruženja, a zanimljivo je i da novcima bh. građana finansiramo i tursku državnu televiziju TRT.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije. Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta “izvukla” SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM. Slijedi je FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM i SDP BiH 1,7 miliona KM, kao i Fudbalski klub Sloboda koji se nalazi na 10. poziciji sa iznosom od 897.370 KM.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva. Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH koje je povuklo iz budžeta 909.626 KM, ali i Bosansko-Hercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Značajna sredstva dobio je veliki broj boračkih udruženja i saveza, a za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnoj listi uglavnom dominiraju sportska udruženja piše Akta.ba.

U nastavku pogledajte proširenu listu, tj. Top 100 udruženja koja su 2021. godine dobile najviše sredstava iz budžeta, a ukupno 44.977.604 KM.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje