Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za dva mjeseca u Srebrenici otvoreno pet novih kompanija

Preuzmite sliku

U Sarajevu je u petak održana ceremonija predstavljanja projekat pod nazivom “Economic Empowerment of Srebrenica” (Ekonomsko jačanje Srebrenice) kojoj su prisustvovali britanska princeza Anne, premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu i britanski ambasador Edward Ferguson, javlja Anadolu Agency (AA).

Davutoglu je u svome obraćanju izjavio da su vrlo važni momenat i ciljevi projekta kojim je zamišljeno pružanje ekonomske podrške Srebrenici, posebno mladoj populaciji u tom gradu.

“U subotu je obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Ovim projektom želimo dati jednu drugačiju sliku o Srebrenici. Moramo izgraditi novu svijest da se Srebrenica ne bi ponovila na nekim drugim mjestima. Ono što se desilo u Srebrenici je bio napad na ljudsko dostojanstvo”, rekao je Davutoglu.

  • Ahmet-Davutoglu
  • Podsjetio je da projekat posvećen ekonomskom oporavku Srebrenice podržavaju Ziraat Banka i ambasada Velike Britanije. Napomenuo je da je Ziraat Banka pokrenula posebnu kreditnu liniju za Srebrenicu.

    “Turska je tokom proteklih godina nastojala doprinijeti na mnogo načina i nastavljat će podržavati ovaj region. Nova filijala Ziraat banke će sutra i zvanično biti otvorena u Srebrenici. Zajednički radimo na jačanju ovog regiona i povećanju stope zaposlenosti uz održiva rješenja. Uz udruženi rad partnera projekta i poduzetnika, te našu podršku, nadamo se da će u Srebrenicu doći neki ljepši dani. Poruka koju odavde šaljemo je da zajedno koračamo u budućnost radi ljudskog dostojanstva. Srebrenica je simbol naših slabosti i tragedije. Možemo Srebrenicu učiniti simbolom mira i harmonije u BiH. Srebrenica i BiH imaju sve da budu uspješni. Ovoj zemlji su potrebni unutrašnji mir i efikasna birokratija”, kazao je turski premijer.

    Ferguson je prisutnima kazao da je projekat pokrenut kako bi se osigurala bolja i svjetlija budućnost za mlade generacije Srebreničana.

    “Važno je sjetiti se prošlosti ali i onih kojih su preživjeli u Srebrenici. Ovim projektom se mogu osigurati prilike za mlade ljude. Drago mi je da britanska ambasada učestvuje u projektu kako bi se osigurala radna mjesta za mlade”, rekao je Ferguson, izražavajući nadu da će Srebrenica i BiH na ovaj način osigurati svjetliju budućnost.

    Projekat pod nazivom “Economic Empowerment of Srebrenica” se održava u organizaciji kompanije Posao.ba.

    Direktor Agencije za zapošljavanje Posao.ba Edin Mehić je izjavio da je cilj pomenutog projekta da se osigura što veći broj radnih mjesta u Srebrenici, posebno za mlade ljude koji su bez posla.

    “Srebrenica se danas suočava s mnogim izazovima, uključujući visoku nezaposlenost, posebno mladih, koji ili napuštaju grad ili ostaju nezaposleni. Implementirali smo ovaj projekat sa udruženjem Prijatelji Srebrenice kako bi omogućili mladim ljudima iz Srebrenice da započnu svoj posao. Ovaj projekat je do sada bio uspješan, i već je kreirano pet start-up kompanija u Srebrenici te uspostavljena saradnje sa tri postojeće kompanije”, kazao je Mehić.

    Na kraju je naglasio kako očekuju da će se u okviru projekta, koji traje već dva mjeseca, osigurati zaposlenje za preko 100 osoba u Srebrenici.

    Davutoglu, Ferguson i britanska princeza su nakon obraćanja razgovarali i sa mladim poduzetnicima iz Srebrenice koji već koriste pomoć i podršku iz pomenutog projekta.

    Projekat “Economic Empowerment of Srebrenica” implementira se u saradnji s Udruženjem “Prijatelji Srebrenice” i Opštinom Srebrenica, uz podršku britanske i turske vlade. Projekat ima izuzetan značaj ne samo za ekonomiju Srebrenice već i za oživljavanje cijelog regiona, a posebno za ostanak mladih ljudi na ovom području.

    U okviru projekta uz podršku općine Srebrenica već je otvoren biznis centar u Srebrenici koji je na rasplaganju zainteresiranima za pokretanje novih kompanija. Projekat je predviđen za nezaposlene osobe iz regije Srebrenice koji su mlađi od 40 godina, a koji su spremni na daljnje usavršavanje i koji imaju ideje za započinjanje novog biznisa. (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje