Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za četiri godine Bihać će imati aerodrom

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Šuhret Fazlić se nada da će, nakon završetka izgradnje i pokretanja linija, Vlada Federacije ostati većinski vlasnik bihaćkog aerodroma.

Nakon što je prošlog mjeseca u Golubiću kod Bihaća počela izgradnja testne avionske piste, izvođači radova ubrzano pripremaju teren za realizaciji projekta čija ukupna vrijednost dostiže 3,5 miliona KM. Sredstva je osigurala Vlada FBiH putem transfera javnim preduzećima za unapređenje avioprometa, piše Oslobođenje.

Konkurs za direktora

Metoda izgradnje dijela piste u dužini do 300 metara se primjenjuje radi potrebnih ispitivanja i dokazivanja stabilnosti isprojektovane piste, a koja ostaje i koristi se prilikom dalje izgradnje staze. Istovremeno, Javno preduzeće Aerodrom Bihać je u proceduri izbora svog direktora. Prethodni direktor Elvedin Sedić prihvatio je drugu dužnost i to direktora Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, što je u političkoj raspodjeli pozicija u vlasti pripalo stranci Pokret za aktivnu Krajinu (Pomak), čiji je predsjednik bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

  • Njegov najaktivniji direktor Elvedin Sedić i dalje je direktor i bihaćkog aerodroma, i to u tehničkom mandatu, odnosno dok se ne izabere njegov nasljednik.

    Ugovoreni radovi koji se obavljaju na terenu nimalo nisu ometani kadrovskim pitanjima u upravi preduzeća. Novci za radove pristižu od Federacije i to po planiranoj dinamici, kako se koji dio radova bude završavao.

  • – Radove na testnoj avionskoj pisti izvodi firma Euroasfalt, mislim da su sada angažovali i još neke svoje podizvođače, tako da radovi idu po planu kao je sa izvođačem i dogovoreno. Ono što vidite na terenu je puni profil piste, odnosno odmah uz pripremu testne, radi se i na pripremi glavne piste, tako da se kasnije ništa ne mora izmještati i pomjerati kada budemo izvodili glavni projekt. Također, ovih 300 metara testne piste će ostati tu kao dio glavne. Što ugradimo, to će i ostati, samo ćemo nastaviti dalje, ispričao nam je direktor JP Aerodroma Bihać u tehničkom mandatu Elvedin Sedić.

  • Dodao je da je Gradska uprava Bihać zajedno sa javnim preduzećem zadovoljna što su konkretni poslovi na terenu počeli, te projekt oživljavanja bihaćkog aerodroma smatra najvećim poduhvatom u kojem su imali priliku učestvovati.

    Projekt aerodroma u Bihaću mogao bi biti završen kroz naredne četiri godine, predviđaju u Gradskoj upravi. Ova vijest najviše je obradovala Krajišnike koji žive i rade u inostranstvu, koji se za vrijeme odmora često vraćaju kući avionskim linijama, ali preko Zagreba, Tuzle ili Sarajeva. Oko 150.000 Krajišnika u inostranstvu tako će imati priliku da brže, lakše i jeftinije putuje u svijet i vrati se kući.

  • Uvezivanje s regijom

    Proljetos su se gradske vlasti u Bihaću bavile procjenama, koje kažu da će biti potrebno oko 100 miliona maraka ulaganja za završetak izgradnje aerodroma, sa kompletnom infrastrukturom i uspostavom linija. Gradonačelnik Šuhret Fazlić, direktor Aerodroma “Nikola Tesla” iz Beograda Saša Vlaisavljević i direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković imali su prošlog mjeseca sastanak o izgradnji aerodroma Bihać i njegovog budućeg uključivanja u regionalnu mrežu avioprometa.

    – Imamo prijatelje koji nam žele pomoći i želimo da pokažemo kako je aerodrom u Bihaću realna opcija. Glavni projekat je već urađen, ali sredstva još nisu osigurana i mi još tražimo izgledne varijante finansiranja, zaključio je Fazlić, piše Oslobođenje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje