Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za Bosnalijek se javila četiri kupca, među njima i firma iz Tuzle

Preuzmite sliku

Četiri privredna subjekta iskazala su zanimanje za kupovinu državnog kapitala u Bosnalijeku koji će biti ponuđen na prodaju putem berze, a među njima je i firma iz Tuzle o kojoj se špekuliše kao o mogućem kupcu, potvrdili su iz Agencije za privatizaciju FBiH, izvijestila je BHT.

Drago Vrbić, v.d. direktora Agencije za privatizaciju FBiH, kazao je kako će se paket državnih 19,25 posto dionica prodavati po najnižoj cijeni od 23 miliona 250 hiljada KM.

On je potvrdio da su primili pozive najmanje četiri privredna subjekta za kupovinu državnog paketa dionica, a da je četvrta među njima kompanija iz Tuzle.

Ja sam čuo o toj firmi iz Tuzle koja je dužna Bosnalijeku i koja je otprilike na nivou jedne desetine Bosnalijeka. Potpuno je aspsurdno da ta firma, koja je vjerovatno bliska vladajućoj stranci, kupi Bosnalijek, kaže Halil Čengić iz Udruženja malih dioničara Dividenda.

On najavljuje da će tužiti one koji Bosnalijek prodaju ispod cijene koju je federalna Vlada nudila američkom Alvogenu 2010. godine.

Iako će se prodaja državnog kapitala obaviti putem berze, Čengić tvrdi da je i takvu prodaju moguće namjestiti o čemu, kako kaže, svjedoči podatak da
se vrijednost dionice Bosnalijeka ne mijenja iako kompanija ostvaruje značajnu dobit.

Na berzi postoje ljudi koji su zaduženi da prodaju po nekoj cijeni i da kupuju po toj istoj cijeni u interesu onih koji kontrolišu berzu, tvrdi Čengić.

U Sarajevskloj berzi, pak, smatraju da je prodaja putem berze najbolja opcija.

Ako hoćemo da mešetarenja, špekulacije svedemo na minimalni nivo, onda je najbolja privatizacija tih dijelova putem berze, jer je to najtransparentniji oblik, kaže Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,