Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za “besplatno” osnovno obrazovanje roditelji godišnje moraju izdvojiti oko 400 KM

Preuzmite sliku

Roditelji u Bosni i Hercegovini pri skromnom opremanju djeteta u neki od razreda osnovne škole moraju izdvojiti cca 400 KM iako je zakonom obrazovanje besplatno. Naime, set udžbenika za pojedine razrede košta i više od 200 KM. Na taj iznos kada dodamo školski pribor, školski ruksak, odjeću i obuću, dobijemo iznos koji je gotovo jednak iznosu minimalne plaće u BiH.

Osnovno obrazovanje, prema Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH je obavezno za svu djecu. Također, istim tim zakonom je obrazovanje besplatno, što je u praksi daleko od istine.

Vlada Federacije BiH je za školsku 2022/2023. godinu izdvojila 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u stanju socijalne potrebe u cijeloj Federaciji. U odgovoru je pojašnjeno koji su uslovi koje učenik mora ispunjavati kako bi dobio besplatno udžbenike.

– Kantonalna ministarstva su se obavezala da će iz dodijeljenih sredstava nabaviti udžbenike za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od svih osnovnih škola sa područja svog kantona – kazali su iz ovog ministarstva.

Vlada Republike Srpske iz budžeta za ovu školsku godinu je izdvojila 4,5 miliona KM kako bi osigurala besplatne knjige svim učenicima prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, zatim učenicima osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja, kao i učenicima od petog do devetog razreda koji su treće ili naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.

Prošle sedmice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je izdvojila cca 3 miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK.

Kako je najavio premijer Tuzlaskog kantona Irfan Halilagić, Vlada ovog kantona će prvi put sljedeće školske godine osigurati besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke navode da je Posavski kanton najavio sufinansiranje nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje, dok je iz Tuzlanskog kantona rečeno da će sufinansirati nabavku besplatnih udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola.

Zeničko-dobojski kanton će sufinansirati nabavku besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda, a u toku je procedura osiguranja sredstava za nabavku udžbenika za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole.

Kako su kazali, Srednjobosanski kanton će sa izdvojenih 550.000 KM sufinansirati nabavku besplatnih udžbenika za učenike koji pohađaju osnovno obrazovanje, dok Hercegovačko-neretvanski kanton planira osigurati sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike svih devet razreda osnovne škole.

Omogućavanje što boljih i povoljnijih uvjeta obaveznog obrazovanja zadatak je svih nivoa vlasti. Tako je Kanton Sarajevo u tu svrhu izdvojio 4 miliona KM za učenike od petog do devetog razreda svih osnovnih javnih škola u ovom kantonu. Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović ranije je objasnila da su to “setovi udžbenika za oko 20.000 učenika”.

Koliko košta “besplatno” obrazovanje?

Svaka pomoć roditeljima je svakako dobro došla. Međutim, šta je sa učenicima koji nisu na rubu egzistencije u Federaciji, šta je sa učenicima od petog do devetog razreda u RS-u, šta je sa osnovcima do petog razreda u KS?

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo su kazali da kompleti udžbenika od 5. do 9. razreda koštaju i do 219 KM.

– Cijene kompleta udžbenika, bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, za šesti razred iznose 206 KM, za sedmi 189 KM, osmi 219 KM i za deveti 204 KM. Cijena kompleta za peti razred iznosi 143 KM – navode iz ovog zavoda.

Da su to jedini troškovi roditelja pri opremanju djeteta za školu, možda to i ne bi bilo tako strašno, no osim udžbenika uz njih ide školski ruksak te školski pribor, čije cijena zavise od proizvođača i kvalitete. Cijene školskog ruksaka se kreću od 20 KM do 150 KM, čak i više. Ali naravno ni to nije sve, djeca u tom uzrastu jako brzo prerastaju odjeću i obuću, koju je često potrebno obnoviti i dva puta u toku jedne školske godine.

Srednje obrazovanje po zakonu BiH nije obavezno, međutim stvarnost u našoj državi je takva da i akademski obrazovane osobe teško nađu posao, shodno tome u praksi je srednje obrazovanje itekako neophodno. Podatke o cijeni kompleta knjiga za ovaj nivo obrazovanja nije moguće dobiti jer ono ovisi od odabira srednje škole, kao i broja predmeta, ali cijena po udžbeniku za srednju školu u RS-u iznosi od 9.90 KM do 20 KM, što je približna cijena udžbenika i u FBiH.

Roditeljima dodatno otežava loš sistem u pojedinim kantonima u kojem svake godine predmetni nastavnici biraju različite knjige, zbog čega je čak u jednoj školi često nemoguće kupiti polovne knjige od starije generacije. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,