Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Za 500 kilovata struje stiže račun od 77 KM

Preuzmite sliku

Godišnji računi za struju, po računici Regulatorne komisije za energetiku, od iduće godine biće veći u prosjeku za dva do tri odsto. 

Od 2023. u Republici Srpskoj se uvodi jedinstvena tarifa za cijelu godinu, blok tarife po pragovima potrošnje (do 500, od 501 do 1.500 i više od 1.500 kilovata), a uvećana je i mrežarina. Kako sve to izgleda u praksi najbolje ćemo znati kada nam stignu prvi računi u februaru.

A šta nas očekuje možemo naslutiti iz saopštenja RERS koji je objavio tabelu računa za utrošenu električnu energiju po novim tarifnim stavovima koji će se primjenjivati od 1. januara 2023. godine, bez PDV-a.

 •  

  Za potrošenih 500 kilovata struje, što je uzeto kao gornja gornica, za prvu tarifu vaš račun će ubuduće iznositi 77,12 KM sa PDV-om.

  Jedna višeščlana porodica koja u prosjeku troši 800 kilovata struje i čiji zimski račun iznosi 125 KM, ubuduće će plaćati 127 maraka, ali tokom cijele godine.

  Apsurdno je da vas uštede ne očekuju čak ni ako malo trošite. Naime, kupci koji imaju izuzetno malu mjesečnu potrošnju (do 200 kWh) imaće veći ukupni račun za električnu energiju, kao poslјedicu povećanog učešća fiksnog dijela u ukupnom računu.

  “Ovdje se prije svega radi o stambenim objektima u kojima se uglavnom ne boravi, a kroz taj fiksni dio oni nadoknađuju dio troškova koji operator distributivnog sistema ima, s obzirom da je dužan da im obezbijedi distributivni kapacitet u svakom momentu, bez obzira na ostvarenu potrošnju električne energije i vrijeme boravka u objektu”, rekli su iz RERS.

  To znači da će građani koji mjesečno potroše 200 kilovata od iduće godine dobiti račun u visini 34,13 KM bez PDV-a. Njihov zimski račun trenutno iznosi 33,02 KM bez PDV-a, a ljeti za isti utrošak plaćaju 26,25 KM. (akta.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,