Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Xella Tuzla: Obilježeno deset godina uspješnog rada u BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja deset godina uspješnog rada u BiH, nedavno je u kompaniji Xella Tuzla održan „Dan otvorenih vrata“ i druženje sa predstavnicima medija koji su imali priliku da upoznaju Xellin tim stručnjaka, obiđu proizvodni pogon i saznaju zbog čega se ova kompanija izdvaja na tržištu u oblasti ekološki održive proizvodnje.

Njemačka kompanija Xella Group koja razvija, proizvodi i prodaje građevinske i termoizolacione materijale, prije deset godina postala je većinski vlasnik preduzeća Siporex iz Tuzle, koje se već godinu dana kasnije pretvara u jednu od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke Ytong.

„Naš standard kvalitete je određen njemačkim propisom, tzv. DIN normom, koja je mnogo strožija u odnosu na recimo, francuske ili druge zapadnoevropske standarde. U proizvodnji koristimo isključivo prirodne materijale, recikliramo otpad i konstantno usavršavamo naše proizvode kako bismo kupcima omogućili najbolji kvalitet uz višestruke uštede. To potvrđuje i činjenica da se proizvodi naše fabrike u Tuzli izvoze i na EU tržište. Posebno smo ponosni na naš proces proizvodnje koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv i bez ikakvih štetnih uticaja na lokalnu zajednicu“ kazao je izvršni direktor kompanije Xella BH, Vjekoslav Visković.

U prilog ovoj činjenici govore brojne nagrade i certifikati koje su dobile robne marke Ytong, Silka i Multipor za svoju ekološku prihvatljivost, kao i laskava titula “brenda broj 1“ u građevinskoj industriji koju su Ytong blokovi dobili 2013. godine u Njemačkoj i time se našli na listi TOP 100  brendova XX vijeka, među kojima su bili BMW i Mercedes.

Osim proizvodnje, kompanija Xella se bavi i sistemskim rješenjima za ekološku i održivu gradnju. S ciljem da klijentima pruži podršku u svim fazama izgradnje, kompanija je razvila grupu novih proizvoda Ytong Smart, Strong, Acoustic i Classic blokova, koji su prilagođeni različitim potrebama i primjenama. S druge strane, s Ytong sistemskim rješenjima olakšava se i ubrzava gradnja kako bi se u konačnici dobile visoko energetski efikasne građevine superiornih karakteristika.

Obzirom na činjenicu da je vizija kompanije prepoznavanje potreba modernog čovjeka kao i na to da digitalizacija ima veliki uticaj na društveni i ekonomski životni stil ljudi, Xella pruža podršku projektantima i građevinskim kompanijama koje koriste nove napredne tehnologije (BIM – Building Information Modeling) i projektuju u BiH.

Kao društveno-odgovorna kompanija Xella BH se nerijetko pojavljuje kao sponzor ili partner na konferencijama o energetskoj efikasnosti, zaštiti historijskih objekata i drugim arhitektonsko-građevinskim manifestacijama koje povezuju studente i stručnjake iz ove oblasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,