Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Xella BH pripojila Siporex, novi naziv preduzeća Ytong BH

Preuzmite sliku

Okončano je spajanje preduzeća Xella BH do.o. sa sjedištem u Tuzli i društva Siporex d.d. Tuzla pokrenuto prošle godine, a novi naziv kompanije je Ytong BH d.o.o., izvještava Indikator.ba.

Njemačka Xella Group je 2008. godine postala većinski vlasnik preduzeća Siporex d.d. iz Tuzle., a naredne godine je firma promijenila ime u Xella BH d.o.o. i postala jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala za zidanje iz grupe porobetona.

Prije godinu dana pokrenut je plan reoganizacije spajanjem pri čemu se prijenosom imovine i obaveza bez provođenja likvidacije osniva novo društvo koje postaje njihov pravni sljednik.

Ovaj postupak je privreden kraju, društvo Ytong BH je registrovano u sudskom registru, a dionicama tvrtke Siporex d.d. Tuzla slijedom toga obustavljeno je trgovanje na berzi.

– S obzirom na to da su društva učesnici reorganizacije povezana društva – Xella BH je društvo “majka” društva SIPOREX te da je osnovna djelatnost SIPOREX-a iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (leasing) a te nekretnine koristi isključivo Xella BH za obavljanje svoje djelatnosti, a na osnovu ugovora o zakupu poslovanja od 07.11.2008. godine, sa amandmanima I – IV, to se namjeravanom reorganizacijom namjerava izbjeći dalje vođenje dva društva za djelatnost koja se može organizovati i voditi u društvu sljedniku, pa je jedan od osnovnih ciljeva reorganizacije da se postigne sinergijski pozitivan učinak racionalizacije poslovanja spajanjem dva povezana društva, obrazlažu iz Xelle BH reorganizaciju.

Osnovni kapital Xelle BH nakon provedene reorganizacije iznosi 19.560.300,00 KM, a u njegovoj vlasničkoj stukturi ISKRAEMECO do.o. za mjerenje i upravljanje energijom Zagreb ima udio 24%, a Xella Baustoffe Alpe Adria Holding GmbH udio od 76 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,