Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

WizzAir-ova sarajevska baza imat će uticaj na Croatia Airlines i Air Serbiu

Preuzmite sliku

Wizz Air je najavio svoju 41. bazu u Sarajevu prošle sedmice s planovima da od 20. maja locira avion Airbus A320 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rezultat će biti lansiranje devet novih linija i dodavanje 250.000 sjedišta u i izvan Sarajeva ove godine. Međutim, očekuje se da će širenje Wizz Aira utjecati i na Croatia Airlines i na Air Serbia, koji se oslanjaju na znatan broj putnika koji se transferiraju njihovim letovima do i iz Sarajeva.

Iako niti jedan od dva prijevoznika ni na koji način nije najprometnija aviokompanija iz Bosne i Hercegovine, oni imaju dominantan položaj na linijama koje Wizz Air planira uspostaviti. Niskocjenovna aviokompanija lansiraće letove za Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London Luton, Memmingen, Basel i Beauvais. Tokom posljednje normalne godine u komercijalnom zrakoplovstvu, 2019. godine, Turkish Airlines je bio najveći sarajevski prijevoznik, prevozeći 21% svih prevezanih putnika. Pratili su ga Austrian Airlines sa 20%, Pegasus sa 13% i Lufthansa sa 11% tržišnog udjela. Croatia Airlines ostvario je 7% cjelokupnog prometnog prometa, dok je udio Air Serbia iznosio samo 3%.

Situacija se donekle promijenila u 2020. Dok je Turkish Airlines i dalje bio najprometniji prijevoznik, Air Serbia povećala je svoj udio u transferu na 6%, dok je pozicija Croatia Airlinesa ostala nepromijenjena. Međutim, dva nacionalna prijevoznika dominiraju na brojnim linijama koje će sada pokrivati ​​Wizz Air, što će se očekivati ​​da ima utjecaja i na njihov promett.

U 2019. godini Air Serbia je imala najviše veza sa Sarajevom i iz Sarajeva iz Amsterdama, zatim Pariza, Züricha, Kopenhagena i Stockholma. Wizz Air želi pokriti Amsterdam kroz svoje operacije u Eindhovenu, Zurich preko Basela, koji je nešto više od devedeset kilometara od najvećeg švicarskog grada, kao i Pariz koji će se usluživati iz Beauvaisa. S druge strane, najvažnije polazne ili odredišne ​​tačke Croatia Airlinesa za Sarajevo bile su Frankfurt, Zürich, Amsterdam, Skoplje, London, Pariz i Brisel. Croatia Airlines i Air Serbia gotovo su vezani za svoj udio u transfernom prometu na letovima za Amsterdam (Croatia Airlines drugi i Air Serbia treći nakon austrijskog), kao i Pariz (Air Serbia drugi, Croatia Airlines treći nakon austrijskog).

Air Serbia dominira u transferima u Kopenhagen sa 60% tržišta, dok Croatia Airlines prednjači u transferima u Zurich (drugi nakon Austrije) i Brisel (drugi nakon Lufthanse). I Croatia Airlines i Air Serbia osjetili su utjecaj na svoje poslovanje u Skoplju nakon što je Wizz Air osnovao bazu u glavnom gradu Makedonije i počeo značajno širiti svoje poslovanje. Međutim, očekuje se da će otvaranje baze Wizz Aira imati najveći utjecaj na autobuske koji su mnogima i dalje popularan izbor za međunarodna putovanja. Nadalje, očekuje se da će niskobudžetska aviokompanija generirati novu grupu putnika, kao što je to bio slučaj na svim bivšim jugoslavenskim tržištima na kojima je stacionirala avione. (Ex-Yu Aviation)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,