Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air prikupio pola milijarde eura prodajom obveznica

Preuzmite sliku

Wizz Air je 13. januara prodao trogodišnje obveznice u vrijednosti od 500 miliona eura po kamatnoj stopi od samo 1,35 posto, nakon što je od investitora primio više od dvije milijarde eura naloga, izvijestila je web stranica s poslovnim vijestima Portfolio.

Niskotarifna avio kompanija sa sjedištem u Budimpešti najavila je da će u avgustu pokrenuti program obveznica u iznosu od 3 milijarde eura, no pandemija je odložila izdavanje.

Izdanje obveznica naglašava snažnu potražnju na kreditnim tržištima čak i u sektorima s velikim problemima, poput avionske industrije.

Fitch Ratings potvrdio je u novembru ocjenu Wizz Aira “BBB-” s negativnim izgledima. Sporiji oporavak avionske industrije od očekivanog nadoknađen je planovima rasta flote Wizz Aira, fleksibilnošću i snažnom likvidnošću, navodi se.

Novčana rezerva Wizz Aira od 1,6 milijardi eura omogućila bi joj preživljavanje u sljedeće dvije godine, čak i ako bi njegovi avioni bili prizemljeni, rekao je ranije izvršni direktor Jozsef Varadi. Varadi se izjasnio protiv vladnog pružanja spasa za kompanije u industriji.

Wizz Air je tokom pandemije slijedio agresivnu strategiju širenja, kapitalizujući svoju snažnu likvidnost. Otvorio je niz novih baza u Evropi.

Analitičari očekuju da će oporavak Wizz Aira biti brži od oporavka u sektoru, zbog niskocjenovne pozicije, letova na kratke relacije, fleksibilnosti u upravljanju rutama i povoljnoj bazi klijenata. Wizz Air posluje s jednim od najboljih odnosa troškova u industriji i slijedio je Ryanairov model održavanja niskih troškova i cijena karata.

Broj putnika Wizz Aira u decembru je opao za 80% na 665.722, u odnosu na više od 3,3 miliona u baznom razdoblju. Faktor opterećenja smanjio se za 33,3 posto na 56,1%, jer je kapacitet smanjen za 68 posto, na 1,18 miliona mjesta, prema nedavnim podacima kompanije.

Vodeći avio prevoznik iz srednje i istočne Evrope nije dao smjernice za svoju fiskalnu godinu 2021. zbog neizvjesnosti trenutne situacije. Avionska kompanija zatvorila je razdoblje 2019.-2020. s dobiti od 281 milion eura uz prihod od 2,76 milijardi eura, prenio je SeeBiz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,