Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air potpisao sporazum o lizingu sa kineskom kompanijom za nabavku 11 Airbusovih aviona

Preuzmite sliku

Wizz Air, najveća niskotarifna aviokompanija u regionu centralne i istočne Evrope, danas je potpisala svoj prvi sporazum o lizingu sa kineskom kompanijom CCB Financial Leasing za nabavku 11 Airbusovih aviona A321ceo1, što predstavlja Wizz Airov najveći sporazum o lizingu dosad.

Planirano je da avioni budu isporučeni Wizz Airu tokom 2016. i 2017. godine.

Uzbuđeni smo što počinjemo saradnju sa CCB Financial Leasingom i što je započinjemo baš najvećom porudžbinom u istoriji Wizz Aira“, rekao je Jozsef Varadi, generalni direktor Wizz Aira, dodajući da se ovim sporazumom unapređuje saradnja između Wizz Aira i kineske finansijske zajednice.

Zadovoljstvo nam je da imamo Wizz Air kao našeg važnog klijenta i da smo sa njima potpisali ovaj značajan sporazum. Kao dio naše međunarodne strategije Kineske konstrukcione banke (China Construction Bank), CCB Financial Leasing će nastaviti da širi svoje pristustvo u svjetskom vazduhoplovnom tržištu preko svoje irske filijale“, rekao je Wang Qiang, predsjednik kompanije CCB Financial Leasing.

Sporazum je u skladu sa Wizz Airovim poslovnim modelom prema kome kompanija samostalno pregovara i sklapa sporazume za nove avione direktno sa Airbusom, a potom za taj posao pronalazi finansijera kroz lizing program.

Mi uvijek istražimo koji je najpovoljniji način da u isto vrijeme finansiramo naš novi avion i da ubiramo plodove naše osnovne djelatnosti“, rekao je Varadi, dodajući da je jedan od najvećih razloga za takvo postupanje i to što im omogućava da održe najmlađu flotu u Evropi i da na mnogo načina doprinesu putnicima kroz poboljšanja usluga.

Wizz Air je započeo sa uvođenjem aviona A32ceo koji imaju prostranije putničke kabine. Prvi avion je stigao 20. novembra, a osim njega naručena je još 26 aviona A321ceo koji bi trebalo da budu isporučeni tokom 2018. Devet će se priključiti floti u 2016. i doprinjet će povećanju broja letova iz veoma prometnih baza poput Budimpešte, Bukurešta i Varšave.

Sa dodatkom A321ceo, koji je najveći avion uskog trupa čuvene A320 familije, Wizz Air je odgovorio na povećane zahtjeve za putovanjima u centralnoj i istočnoj Evropi, saopćeno je iz Wizz Aira.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje