Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air baza u Sarajevu ozbiljna konkurencija Tuzli, najveći gubitnik Mostar

Preuzmite sliku

Niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air najavio je otvaranje svoje baze u Sarajevu, gdje će u maju biti smješten njihov zrakoplov Airbus A320. Pokrenut će devet novih linija iz Sarajeva prema gradovima u sedam evropskih zemalja.

Wizz Air u BiH posluje još od 2013. kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. Ovim širenjem Wizz Air nastavlja rast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Njihov avion obavljat će letove na linijama za Bruxelles, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London, Memmingen, Basel i Pariz, s ukupno više od 250.000 mjesta na letovima iz Sarajeva u 2021. godini, piše Poslovni dnevnik.

Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira, rekao je da kompanija vidi potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima u BiH. Nermin Zijadić, direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dodao je da su zbog brojnih BiH iseljenika posebno važne destinacije do kojih će letjeti Wizz Air.

Udarac i za Banja Luku

Inače, sarajevski aerodrom lani je uslužio 249.642 putnika, što je 78,2% manje u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo 1,143.680. Želeći pomoći tom javnom poduzeću, Federalna vlada ga je u siječnju izuzela od isplate dobiti na razdoblje od deset godina. Međutim prema mišljenju Alen Šćurica, analitičara zrakoplovstva, Wizz Airova baza u Sarajevu uticat će na njihovu tuzlansku bazu.

U Tuzli je Wizz Air operirao s dva aviona, te je u ljeto 2018. imao 45 sedmičnih letova, nakon čega je ih je počeo smanjivati. Baza u Sarajevu ozbiljna je konkurencija Tuzli, koja će zbog toga stagnirati, smatra Šćuric.

“I Banja Luka, iz koje leti Ryanair, imat će negativne posljedice zbog otvaranja nove baze Wizz Aira, koja će privući dobar dio putnika. Wizz Air će u Sarajevo privući putnike s područja između Banja Luke i Sarajeva (Doboj, Tešanj, Zavidovići, Žepće, Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Travnik) koji su do sada bili orijentirani na banjalučki aerodrom, ali i one iz same Banja Luke”, napisao je Šćuric na portalu Zamaaero.

Konkurencija Croatia Airlinesu?

Prema njegovim riječima, najveći će gubitnik biti mostarskska zračna luka. “Mostar je imao veliku šansu pridobiti Wizz Air. Međutim nakon otvaranja nove baze u Sarajevu šansa za mostarsku bazu sada je minimalna. Budući da je Lufthansa potpuno srezala Eurowings Mostaru je ostalo samo da pridobije Ryanair. Wizz Air će u Sarajevo privući velik broj putnika iz Mostara, a ista kompanija leti i iz Splita, tako da se mostarski aerodrom našao između dva jaka igrača i potencijali su mu daleko manji nego ranije”, objašnjava Šćuric.

BiH zrakoplovna kompanija FlyBosnia također je izgubila posljednju priliku za uspjeh jer će Wizz Air letjeti za London i Pariz, linije koje je planirala i FlyBosnia.

Šćuric dodaje da će Wizz Airovi letovi iz Sarajeva biti i izravan udarac kompanijama Air Serbia i Croatia Airlines. Linije za London, Pariz, Memmingen, Kopenhagen, Eindhoven i Bruxelles izravna su konkurencija vezama srpskog i hrvatskog zračnog prijevoznika.

Upitna je također i budućnost njihovih letova Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Zagreb.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje