Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wall Street porastao, u fokusu američki izbori

Preuzmite sliku

Na Wall streetu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će se nakon izbora za američki Kongres smanjiti neizvjesnosti koje su duže vrijeme negativno uticale na tržište.

Dow Jones ojačao je 173 boda ili 0,68 posto, na 25.635 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 2.755 bodova, a NASDAQ indeks 0,64 posto, na 7.375 bodova.

U fokusu ulagača su izbori za Kongres i nagađanja kako bi se dalje mogla odvijati situacija na tržištima, s obzirom na to kakvi će biti rezultati.

Prema prvim rezultatima demokrati preuzimaju kontrolu nad Zastupničkim domom, dok bi Trampovi (Trump) republikanci zadržavaju većinu u Senatu.

Smatra se da pobjeda demokrata za Zastupnički dom predstavlja poteškoću za politike predsjednika Donalda Trampa usmjerene biznisu, koje su poticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Ulagači pokušavaju predvidjeti rezultate izbora

“Ulagači pokušavaju predvidjeti rezultate izbora, a postoji mogućnost da će se zadržati sadašnja situacija. To bi pozitivno uticalo na tržište jer bi značilo da se sadašnja ekonomska politika ne bi mijenjala”, kaže Monna Mahayan, analitičarka u kompaniji “Allianz Global Investors”.

Ima i analitičara koji smatraju da će berze porasti, bez obzira na ishod izbora, jer će pozitivno na tržišta uticati već samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora.

“Nakon izbora za Kongres, cijene dionica obično porastu, bez obzira na rezultate, i jednostavno morate kupovati”, kaže Jason Ware, direktor u kompaniji “Albion Financial”.

Ipak, mnogi ulagača čekaju rezultate izbora kako bi donijeli investicijske odluke.

Na njihovu suzdržanost ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Jučer je na američkim berzama vlasnika zamijenilo samo oko 6,85 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 8,7 milijardi.

“Mnogi ulagači smatraju da su moguća iznenađenja. Stoga čekaju rezultate izbora prije nego što donesu investicijske odluke”, Mahayan.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 1,5 posto, u rudarskom sektoru.

A na europskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, na 7.040 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,09 posto, na 11.484 boda, a pariški CAC 0,51 posto, na 5.075 bodova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,