Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu

Preuzmite sliku

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu, rekao je jedan od najvažnijih investitora u kripto-zajednici za CNBC tokom rasprave u Davosu koja se fokusirala na budućnost temeljne tehnologije poznate kao blockchain.

Prema podacima iz Coinmarketcapa, kriptovalute imale su divlju 2018. godinu, s vrijednošću od preko 480 milijardi dolara koja je izbrisana s cijelog tržišta. Nakon što je postigao rekordnu razinu u 2017. godini, bitcoin, najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, dramatično je pala. Trgovao se na 3.571 dolar u srijedu.

Neki stručnjaci vjeruju da bi to moglo ići i niže.

– Vjerujem da će ići na nulu. Mislim da je to odlična tehnologija, ali ne vjerujem da je to valuta. Ne temelji se ni na čemu – izjavio je Jeff Schumacher, osnivač BCG Digital Venturesa, tijekom panela u Davosu u organizaciji CNBC-a, javlja SEEbiz.

Schumacher je veliki ulagač u tvrtke usmjerene na blockchain.

Tokom rasprave, Glenn Hutchins, predsjednik North Islanda, izjavio je da bi bitcoinova uloga u budućnosti mogla biti usredotočena na pohranu vrijednosti.

– Moguće je da će uloga bitcoina u sustavu biti vraćanje vrijednosti, zadržavanje vaše vrijednosti. Imat ćete tokene koji imaju druge uporabne namjene koje trenutno ne koristite – rekao je Hutchins.

Svi panelisti složili su se da je fokus zapravo na blockchainu kao tehnologiji koja može biti korištena na razne načine. Već se sada vidi u kojem smjeru bi to moglo ići. Posebno se to vidi u Aziji gdje je blockchain tehnologija primijenjena u području plaćanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,