Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vozači o cijeni goriva u BiH: Koliko košta da napunite rezervoar?

Preuzmite sliku

Je li gorivo skupo, koliko je skuplje u odnosu na neki prethodni period? Naravno da je skuplje što je jasno s obzirom na situacIju u svijetu ali trebalo bi neke stvari da se regulišu s obzirom na odnose naših plata prema platama u drugim dijelovima svijeta.

Koliko košta da napunite rezervoar? – 185 KM, 3, 4 dana može trajati.

Koliko je bilo prije nekih mjesec? Jeftinije je bilo. Moglo se za 150 KM nasuti ali sad trenutno je katastrofalno stanje. Ali šta je tu je kažu da će biti i gore.

“Koliko košta da napunite rezervoar? 200 KM kod mene. Traje mi 7 dana. Koliko je bilo prije mjesec dana? Oko 140 KM.”

100 KM otprilike mi sad treba, ranije oko 80. Kako podnosite poskupljenja? Šta ću, ne mogu se boriti protiv toga” – kažu građani.

Cijena goriva ne uznemirava samo vozače, nego i nadležne u Energoinvestu.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kaže “Mi znamo da se od januara dešavaju strašna i radikalna povećanja cijene nafte i goriva, to smo imali sve na našim benzinskim pumpama. I ovakva cijena gasa je bila očekivana. U samo zadnja 3 mjeseca, od januara do aprila 2022. cijena goriva je povećana za 44%, tako da treba imati na umu da će cijena gasa koju imamo sada i gdje je povećanje 21,7 %, važiti naredna 3 mjeseca.

Iz Energoinvesta navode da Srbija 40% svoga gasa nabavlja na berzi, da je ta cijena 4 i po puta veća od cijene koju ovdje imamo od strane Gasprom eksporta; Hrvatska od 1. aprila ima cijenu gasa uvećanu za 77%, i njihova nabavna cijena je jedan i po puta veća nego što je cijena koju ima FBiH.

Semir Krehić, direktor sektora Energokomerc ističe da “Hrvatska je to povećanje cijena riješila tako što je PDV na gas sa 22 smanjila na 5%. pa je to povećanje inicijalno od 77%, 16%, za građane. Srbija je to riješila tako što je ovih 40 % gasa koje kupuju na otvorenom tržištu, sufinansira država.”

“U BiH, osnovni razlog za pesimizam je izostanak bilo kakve reakcije domaćih vlasti”, ističe ekonomista Igor Gavran, govoreći o poskupljenjima. Kaže da je u BiH već trebalo doći do pada cijene goriva s obzirom na period pada na svjetskim tržištima, ali se to ovdje još nije dogodilo, jer “kao i uvijek, kasnimo”.

“Svakako da će ovo novo poskupljenje plina imati negativne efekte na formiranje cijena i može doprinjeti novim poskupljenjima. Međutim u aktuelnoj situaciji moram reći da je najavljeno poskupljenje ipak mnogo niže nego što su postojale bojazni da može biti i mislim da to dugujemo situaciji da BiH još uvijek nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije, pa imamo i dalje osigurano stabilno snabdijevanje. Mislim da će se ta poskupljenja nastaviti sve dotle dok nema reakcija nadležnih vlasti” – kaže Gavran.

Život ogromnog broja građana sveo se na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

U zemlji u kojoj je osnovni problem siromaštvo, slaba kupovna pomoć, ali i dalje vlada nacionalistička retorika i govori se o tzv. suživotu a ne o normalnom životu, mnogi suživot, kohabitaciju, a ne život koji podrazumjeva putovanja i kvalitetne sadržaje, imaju sa svojim ukućanima, jer stanje na bankovnom računu i prije sredine mjeseca izgleda ovako. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,