Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Voćarstvo u BiH: Zbog vremenskih neprilika prepolovljen rod

Preuzmite sliku

Voćarstvo u Bosni i Hercegovini, iako spada u najprofitabilnije proizvodnje, ove godine se suočava sa velikim problemima. Nisu samo poplave donijele veliku štetu već i mraz i grad, koji su početkom proljeća posebno pogodili Semberiju.

Povećan uvoz

– Voćari na godišnjem nivou očekuju 30 do 40 tona po hektaru roda, međutim, ove godine će taj rod biti prepolovljen. Krajem aprila proizvođači iz Semberije su bili pogođeni gradom, te je kod njih i ta polovina roda upitna i u ovom dijelu BiH proizvođači će se sigurno boriti za opstanak voćarstva, kazala nam je Tijana Slagalo, sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju Vanjskotrgovinske komore BiH, piše Oslobođenje.

Voće je ove godine izloženo i raznim bolestima, što znači da će ga biti manje i bit će slabog kvaliteta što će, sigurno, rezultirati povećanim uvozom.

Kako je kazala Slagalo, u ovoj godini voće smo najviše uvozili iz Italije, Turske, Grčke, Slovenije i Hrvatske, a vlasnik preduzeća Linija voća iz Brčkog Nikola Mićić istakao je kako se može očekivati i uvoz voća iz Poljske, s obzirom na to da je tamo dobro rodilo, a pretpostavlja se i da će ponuditi niske cijene.

– U sadnom materijalu pretrpjeli smo velike štete ove godine. Ima ljudi kojima je voda u potpunosti odnijela kontejnerske sadnice, a nekima je čak i zemlja otišla. Kada je u pitanju komercijalna proizvodnja, najveće štete su bile od grada, ali u svakom slučaju će voćari imati mnogo problema, istakao je Mićić.

Vlasnik i osnivač preduzeća Frutti funghi iz Visokog, koje se bavi sakupljanjem, otkupom i prodajom šumskih plodova i jagodičastog voća, Edin Zukan kazao je kako je i jagodičasto voće izgubilo na kvalitetu i prinosima za oko 20 posto, a kiše su im u beharu uništile 15 do 20 posto zasada borovnice.

Druga i treća klasa

– Mislim da će u cijeloj Evropi biti evidentan nedostatak bobičastog voća, tako da ni uvoz u ovoj kulturi neće moći biti veliki, kazao je Zukan, te dodao kako je njegovo preduzeće uglavnom orijentisano na izvoz.

Suljo Selimović, agronom i vlasnik jedne od najvećih plantaža voća u Visokom, za novinsku agenciju Patria kazao je kako smatra da je za većinu bh. voćara najbolje da ove godine kupce traže na tržištu druge i treće klase voća, jer skoro da nema visokokvalitetnih plodova.

– Isporučio sam jednu turu voća u Češku. Sve vrijeme sam išao za hladnjačom, pratio kako se voće ponaša tokom transporta, i na kraju nisam bio zadovoljan. Voće nije uspjelo sačuvati kvalitet kakav je imalo na početku, kazao je Selimović. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,