Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik tuzlanskog Siporexa planira inicijalnu javnu ponudu dionica

Preuzmite sliku

Grupacija proizvođača građevinskih materijala Xella iz Duizburga, u BiH vlasnik tuzlanskog Siporexa, razmatra inicijalnu javnu ponudu dionica.

Vlasnik kompanije poznate po brendu “Ytong”, američki finansijski investitor Lone Star, već je razgovarao sa investitorima o tome, rekla su u petak tri insajdera agenciji Reuters.

IPO bi mogao da se desi u drugom kvartalu 2019. godine. Lone Star i Xella nisu željeli da komentarišu.

Lone Star je kupio Xellu krajem 2016. godine za 2,2 milijarde eura. Obično finansijski investitori ostaju na brodu duže. Lone Star, međutim, plašio se korekcije na berzama i stoga se ranije pokušao otarasiti Xelle.

“Svi žele da izađu prije nego što cijena padne”, rekao je jedan od insajdera. Grupa je već imala planove na berzi 2015. godine, a sada je to ponovo stavila na dnevni red.

Xella je aktivna u 20 zemalja i zapošljava 6.100 ljudi. Kompanija je ostvarila operativni profit (Ebitda) od 248 miliona eura, sa prometom od 1,4 milijarde eura prošle godine.

Na osnovu procjena proizvođača građevinskog materijala, kao što su Wienerberger ili francuski Imerys, Xella bi mogla da dostigne tržišnu vrijednost veću od dve milijarde eura.

U BiH, Xella ima kompaniju Xella BH d.o.o. Tuzla, koja je 100-postotni vlasnik Siporex-a. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,