Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik Binga Senad Džambić postao drugi najveći dioničar BH Telecoma

Preuzmite sliku

Senad Džambić, vasnik kompanije Bingo d.o.o. Tuzla, trenutno je drugi najveći dioničar BH Telecoma iza Vlade FBiH.

Krajem oktobra u vrijeme isplate dividende, Džambić je kontrolisao 0,76 posto udjela, a 12. novembra je ponovo kupio paket dionica BH Telecoma.

Time je procentualni udio u telekomunikacionoj kompaniji povećao na 0,80 posto.

 • Vlasniku Binga se investicija u BH Telecom isplatila jer je nedavno imao priliku naplatiti dividendu iz neraspoređeme dobiti društva iz prethodne tri godine. Od ukupnog iznosa za dividende od oko 50 miliona KM, Džambiću je pripalo oko 380.000 KM.

  Inače, BH Telecom Sarajevo posljednjih godina posluje pozitivno, sa primjetnim padom neto dobiti iz godine u godinu.

  Tako je, naprimjer, neto dobit BH Telecoma u 2016. iznosila 92,7 miliona KM, a godinu kasnije 63,1 milion KM. BH Telecom je na kraju 2018. iskazao 56,2 miliona KM neto dobiti, a 2019. 50,9 miliona KM.

  Prethodnu, 2020. godinu najveći bh. telekom operator je završio sa 47,1 milion KM neto dobiti, da bi u prvom polugodištu 2021. BH Telecom iskazao 25,5 miliona KM profita.

  Prema zvaničnim podacima Registra vrijednosnih papira Federacije BiH, Federacija BiH je vlasnik 90 posto dionica BH Telecoma, a slijedi Senad Džambić (vlasnik trgovačkog lanca Bingo) sa oko 0,80 posto vlasničkog udjela, Una Babić sa 0,53 posto, ASA Finance Sarajevo sa 0,47 posto, ZIF CROBIH fond Mostar sa 0,43 posto, ZIF Prof Plus Sarajevo sa 0,41 posto udjela te ZIF Prevent Invest Sarajevo sa 0,38 posto vlasničkog udjela.

  Trgovine na Sarajevskoj berzi odvijaju se sa preostalim dijelom dionica. Prema podacima sa berze, kompanija ima 7.737 dioničara, 63.457.358 dionica po nominalnoj cijeni od 10 KM.

  Ulazak jednog od vodećih poslovnih ljudi u BiH u vlasništvo 90 posto državnog BH Telecoma, gdje je trenutno najveći privatni dioničar, vrlo je zanimljivo s ozbirom da dosadašnji njegovi poslovi putem berze nisu bili špekulativnog karaktera nego uvijek radi preuzimanja određenih kompanija, izvještava Indikator.ba.

  Da li ima neke ozbiljnije planove sa BH Telecomom, koji bi eventualno podrazumijevali sticanje većeg udjela i ulazak u njegove nadzorne i upravljačke strukture, za sada nije poznato.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje