Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlade RS pregovara sa Kinezima o izgradnji autoputa Banja Luka-Split

Preuzmite sliku

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se neće odustati od ideje za izgradnju autoputa Banja Luka – Split preko Mliništa.

Intezivno se pregovara sa jednom kineskom kompanijom koja treba da obezbijedi povoljne kreditne uslove za izgradnju dijela dionice – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, u prvoj fazi će biti pregovarano o ugovoru o izvođenju radova od Banja Luke do puta AVNOJ-a, dužine oko 60 kilometara.

– Kinezi su spremni da izdvoje sredstva i da stave kapacitete na raspolaganje kako bi ta dionica bila završena za manje od tri godine – rekao je Čubrilović za banjolučki radio “Nes”.
Kada je riječ o radovima na autoputu Banja Luka – Doboj, Čubrilović je rekao da oni idu planiranom dinamikom i pored vremenskih neprilika.

Ovih dana je počelo postavljanje prvih kilometara asfalta i nadam se da će vrijeme omogućiti da se sve odvija u zadatim rokovima. Priprema se i početak radova na drugoj dionici, tako da će autoput biti završen u planiranom roku – kaže Čubrilović.

On je ocijenio da je prevoj Čemerno jedan od najvećih i najuspješnijih projekata u Republici Srpskoj i primjer pametnog ulaganja novca.

Još nismo svjesni značaja tog projekta i njegovog završetka. Bivša Jugoslavija sa onim brojem stanovnika i onom privredom i kapacitetima nije se usuđivala da radikalno riješi taj problem. Zahvaljujući uspješnoj privatizaciji “Telekoma Srpske” izdvojena su sredstva i najteži dio dionice je savladan veoma uspješno – rekao je Čubrilović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,