Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada RS-a dala pozitivno mišljenje: Poljoprivrednici u BiH dobijaju značajnija sredstva pomoći od EU?

Preuzmite sliku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović dobio je danas pozitivno mišljenje Vlade RS na strateški plan ruralnog razvoja BiH, čime su se stekli uslovi da se, s obzirom da su ranije obezbjeđena mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Savjetu ministara BiH.

Strateški plan ruralnog razvoja ministar Šarović će odmah danas uputiti na usvajanje a o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima , ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta, usvoji do kraja godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje