Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Hrvatske predložila promjenu poslovnog modela u Aluminiju

Preuzmite sliku

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne saopštenjem u kojem se navodi kako izražava zabrinutost i žaljenje što je došlo do prestanka rada mostarskog “Aluminija”, jednog od strateških privrednih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za privredni razvoj cijele Bosne i Hercegovine.

– Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju, Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva. U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom “Aluminij” d.d. Mostar – stoji u saopštenju.

Dodaje se kako je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru “Aluminija” primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva “Aluminij” d.d. sa potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva “Aluminij” d.d. obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim “Aluminijem”.

– Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u “Aluminiju” može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim evropskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH – poručili su iz Vlade Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,