Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH raspisuje novi poziv za istraživanje nafte i plina

Preuzmite sliku

Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je da će predložiti Vladi FBiH da uskoro bude raspisan javni poziv za izražavanje interesa za istraživanje nafte i plina na području FBiH.

Na ovakvu odluku predstavnici Ministarstva energije odlučili su se nakon što je prije mjesec naftni gigant „Shell“ obavijestio Vladu da odustaje od provedbe Memoranduma o razumijevanju potpisanog još 2011. godine.

Tim dokumentom bilo je predviđeno istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i prirodnog plina na masivu Dinarida, koji se kroz BiH proteže od Bihaća do istočnog dijela Hercegovine.

Iz „Shella“ su tada najavili da su u istraživanje spremni uložiti 700 miliona dolara, ali su se nakon tri godine povukli iz projekta.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je nedavno, obrazlažući odlazak „Shella“, da je konzorcij INA-MOL zainteresiran za uključivanje u istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina. Buljan tvrdi za naš list da o tome ne zna ništa.

Ja znam da se radi punom parom da se raspiše javni poziv za sve firme koje su zainteresovane da istražuju naftu u Federaciji. Hoće li se javiti INA-MOL ili neko drugi, ne znam. Poziv će biti raspisan, pa neka se onda javi ko hoće – rekao je Buljan.

S druge strane, Ante Aralica, direktor sarajevske “Holdine“, članice grupacije INA-MOL, nije jučer želio ni potvrditi ni demantirati izjavu Novalića da je ova firma zainteresirana za istraživanje nafte u FBiH.

Ne možemo dati nikakvu službenu izjavu o tome – bio je kratak odgovor Aralice. Skrivene zalihe Prema nekim procjenama Zavoda za geologiju FBiH, područje Dinarida moglo bi skrivati zalihe od oko milijardu barela nafte, što je po tržišnoj cijeni od 54 dolara po barelu bogatstvo od 54 milijarde dolara. No, za početak istraživanja bilo bi nužno uložiti oko 300 do 400 miliona dolara, piše Avaz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,