Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vjetrenjače širom svijeta koriste vjetrogeneratore proizvedene u Živinicama

Preuzmite sliku

Vjetrenjače širom svijeta koriste vjetrogeneratore proizvedene u BiH, tačnije u firmi “Elin Motors” u Živinicama.

Firma godišnje napravi oko 400 stotine proizvoda teških između osam i 11 tona. Svi se transportiraju u matičnu firmu u Austriju koja ih dalje distribuira. Proizvodnja je zahtjevna i u svaki proizvod je ugrađeno oko 3.500 komponenti, a sve rade domaće ruke.

Firma proizvodi vjetrogeneratore različite instalirane snage, pa i one od 8,6 megavata što je najveća snaga koja se trenutno koristi u svijetu za proizvodnju električne struje iz snage vjetra.

  • “Sto posto smo izvozno orijentirani. Kupce imamo širom svijeta, iz Amerike, Azije, Australije… Svi oni u nekoliko navrata tokom godine dolaze u našu firmu u kontrolu procesa proizvodnje, ocjenjivanje kvaliteta i standarda koje primjenjujemo”, poručio je Eldin Suljkić, menadžer za proizvodnju Elin Motors BiH, izvijestila je N1.

    Standardi su usklađeni sa najjačim svjetskim proizvođačima u ovoj branši, tvrde u Elinu Motorsu. Sav materijal dolazi iz inozemstva te firma radi klizavo kolutni asitorini generator, a u povoju je i kavezni.

    Serijska proizvodnja zahtijeva identične proizvode sklopljene ljudskom rukom.

    “Oko 90 posto posla zavisi isključivo od sposobnosti i vještina ljudi. Na sreću, možemo reći da su naši ljudi vješti i da su spremni da odgovore zahtjevu. U ovisnosti od tipa i vrste proces proizvodnje traje od dvije do tri sedmice”, rekao je Adnan Halilagić, menadžer za upravljanje kvalitetom.

    Ova firma nijedan svoj proizvod nije još prodala u BiH. Menadžment kaže da je spreman za saradnju na domaćem tržištu ali i da generatori koji zadovoljavaju sve svjetske standarde nisu poželjni u našoj zemlji.

    Budući planovi firme su dovođenje što više kupaca, povećanje obima proizvodnje, nova zapošljavanja, te usklađivanje novih standarda sa postojećim. Jedan od ciljeva je i formiranje dizajnerskog tima koji bi učestvovao u kreiranju novih proizvoda, prensoi Bljesak.info.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,