Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vjerovali ili ne: BiH izvozila banane, datule, grejpfrut i ananas

Preuzmite sliku

Iako zvuči nevjerovatno, na spisku voćki koje je BiH izvozila ove godine našli su se i datule, banane, grejpfrut te ananas, koji nisu karakteristični za naše podneblje.

Tako je, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, do kraja juna ove godine izvezeno datula u vrijednosti 389.494 KM, banana čija je vrijednost iznosila 104.691 KM, grejpfruta u vrijednosti od 34.071 KM, te ananasa – 18.620 KM.

– S obzirom na to da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora sa povezanim licima u regionu, prvenstveno među članicama CEFTA, odnosno uvozu radi izvoza koji je dozvoljen u slobodnoj trgovini, rekli su za “Nezavisne novine” iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Iz STK BiH su nam još rekli da je, ipak, izvoz tropskih voćki znatno manji u odnosu na uvoz.

Prema njihovim podacima, do kraja juna ove godine u BiH je uvezeno banana u vrijednosti oko 32,5 miliona KM, datula oko 3,5 miliona KM, grejpfruta oko 1,1 milion KM, te ananasa u vrijednosti oko 815.000 KM.

– Prema dostupnim podacima, uvoz tropskog voća u 2019. godini iznosio je 133 miliona KM i sasvim je normalno da imamo toliki uvoz jer naše podneblje nije pogodno za uzgoj ovih voćnih kultura. Najveću vrijednost bilježi uvoz banana, ukupno 61 milion KM u 2019. godini, rekli su iz STK BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,