Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Visočani žele brendirati suhomesnate proizvode

Preuzmite sliku

U dvorani Kulturno-sportskog centra Mladost u Visokom jučer je svečano otvoren 14. izložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Jesen u Visokom. Ovogodišnji sajam okupio je rekordna 92 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Inače, u fokusu ovogodišnjeg sajma je visočka pečenica. Suhomesnatim proizvodima koji su proizvedeni u Visokom na tradicionalan način ustupljeno je najviše štandova, što je jedna od mjera Općine Visoko i proizvođača na promociji proizvoda po kojem je Visoko poznato. Sve to uvod je u brendiranje visočke pečenice, ideje koja je pokrenuta prije nekoliko godina, a koja je sada dobila temeljne uslove za realizaciju – osnovano je udruženje koje umrežuje proizvođače suhog mesa s područja općine – VIPS.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, koji su priredile vaspitačice i djeca iz visočkog obdaništa, folklornog ansambla Crven fesić, te vokalno-instrumentalni sastav Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Avdo Smajlović” Visoko, otvaranju sajma prisustvovali su Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Suljo Kartal, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

– Moram iskazati veliko zadovoljstvo što sam prvi put na ovom sajmu u Visokom. Poljoprivreda je izuzetno važna grana ukupne ekonomije BiH, imajući u vidu da više od 18 procenata stanovništva ili svaki peti stanovnik BiH zavisi od rada u poljoprivredi. To je samo znak da je ova oblast veoma bitna, da je treba razvijati i dalje, a u isto vrijeme bitan je i razvoj ruralnih sredina. Sve je to ono što ovo ministarstvo posljednjih godina intenzivno pomaže, a i ovaj sajam dobio je podršku našeg ministra, poručio je Nešković.

Kudić je ovom prilikom istakao da je želja resornog federalnog ministarstva da unapređuje poljoprivredu.

Nove ideje

– Sajam u Visokom, osim kvalitetom i posjećenošću, može se pohvaliti i tradicijom, jer je ovo 14. godina uspješne organizacije i pored svih problema i prepreka. Radimo na tome da poljoprivreda bude posebno vrednovana i tretirana, a danas smo u prilici da osjetimo jesen u Visokom, istakao je Kudić, čestitajući organizatorima na dobroj organizaciji sajma.

– Pričati posebno o ovom sajmu nije vrijeme, jer sada treba da shvatimo da je ovo mjesto za druženje, razmjenu iskustava, znanja, prakse i tako dalje. Četrnaest godina mi idemo jedni s drugima pod ruku, a uspjeh ovog sajma doživljavamo kao vlastiti. Sajam Jesen u Visokom je dobro mjesto da se razmijene pozitivna iskustva, sklope nova poznanstva, poslovi, a isto tako i da se stvore nove ideje, kazao je Kartal.

Amra Babić, načelnica Općine Visoko, naglasila je kako je ponosna na to što Visoko ima sajam sa 92 izlagača iz 26 gradova BiH, od čega čak 15 novih izlagača.

– Došla nam je zlatna jesen, vrijeme kada ubiremo plodove svoga rada. Moram da se izvinim onima za koje nismo imali mjesta, jer nam je sala dvorane Mladost postala premala. Izgleda da ćemo je morati dograđivati ili praviti novu dvoranu. Hvala svima, našim izlagačima bez kojih ovog sajma ne bi bilo, ali i prijateljima sa svih nivoa vlasti, kazala je Babić, koja je proglasila sajam otvorenim, a prije toga je od udruženja Organsko FBiH dobila Zlatnu korpu.

Sajam će ove godine trajati tri dana, danas je otvoren od 10 do 19, a sutra od 10 do 16 sati. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,