Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Višković: Svim radnicima u Republici Srpskoj biće povećana plata, a najniža će iznositi 540 KM

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju najniže plate u ovom bosanskohercegovačkom entitetu na 540 KM, rekao je na konferenciji za novinare 20. maja u Banjaluci premijer entiteta Radovan Višković.

“Kroz set zakona Vlada se odriče 70 miliona KM koji će biti pretočeni u povećanje plata u javnom i privatnom sektoru. Zahvaljujući povećanju neoporezivog dijela ličnih primanja sa 500 KM na 700 KM, povećanje plata imaće svi radnici u Republici Srpskoj“, rekao je Višković nakon sjednice Vlade RS.

Vlada Republike Srpske razmatrala je Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, kao i Zakon o platama zaposlenih u oblasti pravosuđa.

“Osim ovih zakona, utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Višković je objasnio da će, zahvaljujući tome, plate u zdravstvu biti povećane i do osam posto.

Objasnio je da je za povećanje od jedan posto plata u zdravstvenom sektoru potrebno 3,5 miliona KM.

Vlada RS-a će se obratiti Narodnoj skupštini i tražiti posebnu sjednicu za razmatranje seta od osam zakona, kako bi svi prošli potrebnu proceduru i bili objavljeni u Službenom glasniku do kraja maja. Ako budu objavljeni tada, počet će se primjenjivati u junu.

 • Povećanje plata u Republici Srpskoj moguće nakon 1. jula

  Višković tvrdi da je najniža plata u Republici Srpskoj i sada najviša u regiji.

  “Ta plata u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 208 eura, u Srbiji 272, u Crnoj Gori 222 eura, u Sjevernoj Makedoniji 247 eura. I prije ovog povećanja, najniža plata u Republici Srpskoj (bila) je najveća u regionu”, istakao je Višković.

  Vlada Republike Srpske saopštila je 20. aprila da je na Londonskoj berzi prodala petogodišnje obveznice u iznosu od 300 miliona eura s kamatom od 4,75 posto. Tek nakon prodaje, Vlada je održala posebnu sjednicu i donijela Odluku o prihvatanju zaduženja. Novac prikupljen prodajom obveznica namijenjen je za povećanje plata i penzija, kao i punjenje budžetskog deficita.

  Izlazak na Londonsku berzu će tako poreske obveznike u Republici Srpskoj koštati dodatnih 375 miliona eura. (RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,