Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara BiH: Usvojena strategija pravne zaštite interesa BiH u vezi s Trgovskom gorom

Preuzmite sliku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je usvojilo strategiju pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Podršku usvajanju ove strategije, koju je pripremio pravni tim formiran ranijom odlukom Vijeća ministara BiH, prethodno su dale vlade Republike Srpske i Federacije BiH, te Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost.

Ovom strategijom institucije u BiH dobijaju dokument koji sadrži pravne argumente i mehanizme u nastojanju da se spriječi odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva u kasarni Čerkezovac na granici sa BiH, i na taj način se otklone katastrofalne posljedice po život i zdravlje za oko 250.000 građana u BiH.

Strategija sadrži sveobuhvatnu pravnu analizu u kontekstu nacionalnog i međunarodnog pravnog okvira koji daje pravni osnov za zaključak da je RH u dosadašnjim aktivnostima prekršila, između ostalih, Espo konvenciju i SEA protokol iz 2003. godine, te Arhusku konvenciju iz 1998. godine o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju i pristup pravdi u pitanjima životne sredine.

Istovremeno se putem sedam zaključaka daju smjernice institucijama u BiH za planiranje, utvrđivanje i implementaciju daljnjih aktivnosti koje uključuju pravne lijekove i pojačan angažman bh. diplomatije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje