Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće ministara: BiH bilježi ekonomski rast u prvom polugodištu 2016, smanjen broj nezaposlenih

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici upoznato je s informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – juni 2016. godine koja potvrđuje nastavak trenda rasta ekonomije u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tako ekonomija BiH u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine bilježi realni rast veći od dva posto, robni izvoz imao je nominalni rast od 5,7 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju, industrijska proizvodnja veća je za 4,6 posto, što je praćeno i povećanjem broja zaposlenih u okviru bh. industrije.

Broj zaposlenih u BiH u maju 2016. godine je uvećan za 1,6 posto u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine i iznosi 724,8 hiljada. Broj nezaposlenih u junu 2016. godine je smanjen za 4 posto i iznosi 518 hiljada.

Tokom juna mjeseca 2016. godine, po osnovu PDV‐a prikupljeno je oko 292 miliona KM prihoda, što je za oko 25 miliona KM ili čak 9,2 posto više nego u junu prethodne godine.

Bosna i Hercegovina u prvom polugodištu 2016. godine ostvarila je povećanje ukupne vanjskotrgovinske robne razmjene, izvoza i uvoza, te smanjenje robnog deficita, dok je pokrivenost uvoza izvozom poboljšana u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupni bh. izvoz roba u prvih šest mjeseci 2016. godine iznosio je više od 4,5 milijardi KM, što predstavlja povećanje od skoro 3 posto u nominalnom smislu u odnosu na isti period prethodne godine.

Posmatrano po glavnim trgovinskim partnerima i blokovima tokom prvog polugodišta 2016. godine, izvoz na tržište zemalja EU iznosio je 3,3 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 5,6 posto. Ukupni bh. uvoz roba u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je oko 7,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 0,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine u nominalnom smislu. Ukupni bh. vanjskotrgovinski robni deficit u prvom polugodištu 2016. godine iznosio je skoro 3,2 milijarde KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 2,1 posto.

Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, kojim se provode odluke Ustavnog suda BiH.

Izmjenama i dopunama Zakona uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i odgovarajućim podzakonskim aktima. Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definiraju na istovjetan način u institucijama BiH.

Na danas održanoj sjednici VMBiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za pristupanje Bosne i Hercegovine „Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti od 02.12.1961. godine“ (UPOV Konvencija). Istovremeno će ratifikacijom ove konvencije BiH ubrzati proces pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, jer članstvo u ovoj organizaciji obavezuje države članice na osiguranje efikasne i odgovarajuće zaštite prava intelektualnog vlasništva, uključujući zaštitu prava intelektualne svojine za biljne sorte.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je tri prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije, između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore te između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Na ovaj način BiH i zemlje regije na bilateralnoj osnovi intenziviraju politički dijalog i saradnju usmjerenu na integraciju u Evropsku uniju u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), a najvažniji principi odnose se na usklađivanje politika i standarda regije, odnosno država potpisnica SSP-a u kontekstu približavanja standardima EU. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,