Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh malih Tuzlaka: Otto Krakići prvi u svijetu!

Preuzmite sliku

Djeca često mogu da nas ostave bez teksta. Njihova sposobnost da se prilagode novoj situaciji je nevjerovatna, zbog čega se ponekad brže i bolje snalaze u novim okolnostima od odraslih. Upravo to se dogodilo nedavno u Tuzli.

Pandemija korona virusa sve nas je zatvorila u kućama i potpuno promijenila naše životne navike. No, dok su odrasli, pa čak i njihovi malo stariji prijatelji na početku muku mučili sa savladavanjem online nastave i rada od kuće, najmlađi Tuzlaci postigli su veliki uspjeh i to u razmjerima puno većim od Bosne i Hercegovine.

Velika pobjeda za male Otto Krakiće

Kao polaznici Otto Krake centra, predškolci uzrasta od 3 do 6 godina prvi su u svijetu učestvovali u online nastavi njemačkog jezika. I to ne bilo kakvoj nastavi. Jednako kao što to i inače rade u učionicama, djeca su usvajala njemački jezik kroz pokret, zabavu i igru, objasnila je prof. Ivana Vukadin, kreatorica međunarodno priznate Otto Krake metodologije.

 • „Tokom pandemije korona virusa, naši predavači sudjelovali su na webinarima za stručno usavršavanje sa ostalim profesorima njemačkog jezika iz cijelog svijeta. Uz to što su usvojili nove tehnike u nastavi, naši profesori su bili jedini od svih sudionika webinara, preko njih 350, koji su održavali online nastavu njemačkog jezika sa djecom predškolskog uzrasta već od 3 godine. Jako je lijep osjećaj znati da smo pokrenuli nešto na šta se do sada nije odvažila niti jedna škola njemačkog jezika u svijetu.“

  “Baš svako dijete može ostvariti nevjerovatne rezultate”

  Jedna stvar je okupirati dječju pažnju kada na monitoru gledaju crtani film ili svoju najdražu seriju. No kako to uspjeti kada je riječ o učenju i to još stranog jezika?

  U Otto Krake centru, kao i kod “starijeg brata” – Vokabule, rješavanju ovog pitanja pristupili su na vrlo nekonvencionalan način. Umjesto da se djeca moraju prilagoditi učenju koje im, budimo iskreni, najčešće nije zanimljivo, program se u potpunosti prilagođava njima, njihovoj svakodnevici i navikama. Kako to izgleda u praksi?

  Učenje je isključivo na njemačkom, pa tako djeca brzo i lako usvajaju njemački po istim principima po kojima su učila i svoj maternji jezik. Nastava je interaktivna i uz puno igre, plesa i zabave. Njemački jezik uče oponašajući druge, ponavljanjem riječi i rečenica, kroz smijeh i igru te rade to intuitivno.

 • Djeca su po prirodi znatiželjna i žele svaki put isprobati nešto novo i baš zato im je ovakva nastava zabavna, bez obzira održava li se na Otto Krake online platformi ili u pravoj učionici.

  „U pozitivnom i zabavnom okruženju naši najmlađi polaznici brzo i lako usvajaju njemački jezik. No, što je puno važnije, podučavamo ih da učenje može biti zabavno što mijenja čitav njihov pogled na obrazovanje već u startu. Svi znamo da u životu ništa ne ide na silu. Pa tako ni učenje stranog jezika. Ali uz pravi pristup i malo truda, baš svako dijete može da ostvari nevjerovatne rezultate. Čak ne mora da ima predznanje njemačkog“, dodala je Vukadin.

  Više od njemačkog. Vrijednosti za cijeli život.

  Osim što su postali prvi predškolci već od 3 godine koji su pohađali online nastavu njemačkog jezika, mali Otto Krakići posebni su i po znanjima koje stiču kroz svoje programe.

 • Iza svake lekcije u Otto Krakeu nalazi se dublja lekcija. A uz učenje novog jezika, njihovi profesori od najranije dobi ih uče da sami rješavaju probleme, kritički razmišljaju te grade povjerenje u druge kroz društvenu interakciju.

  Na taj način, kroz zabavu i igru, usvajaju prave vrijednosti i stiču neprocjenjivo iskustvo stvarnog svijeta u ranoj dobi. Kao rezultat, iz Otto Krake centra izlaze samouvjereni i sa vještinama da mogu mijenjati svijet.

  Šta im više možete poželjeti? (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje