Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Velika akcija Porezne uprave: U FBiH otkrivena 34 neprijavljena radnika

Preuzmite sliku

Porezna uprava Federacije BiH je od 8. jula 2019. godine na području većeg bh. entiteta započela širu aktivnost kontrole poreznih obveznika koji obavljaju uslužne djelatnosti u cilju kontrole zakonitosti poslovanja.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području općina: Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina izvršili ukupno 139 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, mesarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 24 objekata, a u 65 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 139.400 KM.

Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će se nastaviti i u narednim danima na širem području Federacije BiH su dovele do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola, od 3.7. do 10.7.2019. godine samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika, a u općini Čitluk 13. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje