Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Većina građana bila bi zadovoljna tek platom od 2000 KM

Preuzmite sliku

Nekada su radnici u Bosni i Hercegovini bezuspješno tražili posao, a sada brojni poslodavci bezuspješno traže radnike.

Stotine hiljada njih otišlo je izvan zemlje. Dok poslodavci traže liberalizaciju uvoza strane radne snage, političkim elitama sve to trenutno nije u fokusu. U isto vrijeme preko granice odlazi domaća kvalificirana radna snaga, piše Večernji list.

Povećanje minimalca

Inflacija, koja je u BiH najveća u Evropi, i plate koje je ne prate tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su porodicama potrebne tri prosječne plate kako bi preživjele mjesec. Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inostranstvo. Kada se pogledaju ponude tamošnjih firmi, onda nije teško shvatiti zašto je tako.

Minimalac u FBiH povećan je za 53 KM. Nije problem zaključiti da toliko povećanje neće mnogo pomoći porodicama da prežive mjesec. Na Zapadu im se nude višestruko veće plate. Ogroman broj mladih u BiH u tome vidi priliku za spas iz neizvjesnosti i siromaštva. Više od 50% ih želi napustiti BiH. Podaci pokazuju kako je u posljednjih deset godina prosječna neto plata u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage.

Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plate. U protivnom im neće imati ko raditi.

Portal Buka je među čitateljima napravio anketu o tome kojom plaćom bi radnici bili zadovoljni.

Većina čitatelja, 42%, navela je da bi bila zadovoljna iznosom neto plate od 2000 KM. Nižom platom u rasponu od 1500 do 2000 KM zadovoljno bi bilo 24% posto čitatelja, a platom od 1200 do 1500 KM 3%. Višom platom, i to u rasponu od 2000 do 2500 KM, bilo bi zadovoljno 26% anketiranih, a platom iznad ovog iznosa 5%. Najviša plata koja je navedena je 3500 KM. Osim iznosa koje su čitatelji navodili, neki od komentara su:

“Kolika je prosječna potrošačka košarica, to je minimum egzistencije”, “Neka bude kao kod političara, njih pratiti u stopu i to je to, oni će već znati kad je opet treba povećati”,

“Da porodica ima pristojan život, da zdravstveno osiguranje bude kvalitetno, učinkovito i svakom dostupno te da se osigura pristojna penzija….”

Nedostatak radnika

Potrošačka korpa je u decembru, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2991 KM i od početka prošle godine skuplja je za čak 634 KM! Naime, u januaru 2022. godine potrošačka korpa iznosila je 2357 KM.

Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru 2022. iznosila 1043 KM, a u oktobru, posljednjem mjesecu za koji Agencija za statistiku BiH ima podatke, 1156 KM, porasla je za 113 KM.

Ekonomisti odavno upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti te ovdje onda i definitivno neće imati ko raditi.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine našlo je posao samo u Sloveniji. Pretpostavlja se da su, uključujući i ostale evropske zemlje, brojke znatno veće. Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

“Mi smo već inicirali povećanje kvota i radnih dozvola za strance, Vlada je izišla ususret i ta kvota je 1400 radnika iz inostranstva. Izvjesno je da će taj prostor biti zanimljiv u budućnosti i ta kvota će se kretati u idućih nekoliko godina i do nekoliko desetaka hiljada radnika s tih prostora”, navodi Saša Acić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Suočeni sa sve dramatičnijim nedostatkom radne snage, predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Federacije. Ovim izmjenama bilo bi omogućeno smanjenje doprinosa na radničke plate, a razlika bi se izravno uplaćivala radnicima, čime bi bila povećana njihova primanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,