Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Većina bh. građana bila bi zadovoljna tek platom od 2.000 KM

Preuzmite sliku

Nekada su radnici u Bosni i Hercegovini bezuspješno tražili posao, a sada brojni poslodavci bezuspješno traže radnike.

Stotine hiljada njih otišlo je izvan zemlje. Dok poslodavci traže liberalizaciju uvoza strane radne snage, političkim elitama sve to trenutno nije u fokusu. U isto vrijeme preko granice odlazi domaća kvalificirana radna snaga, piše Vecernji.ba.

Inflacija, koja je u BiH najveća u Evropi, i plate koje je ne prate tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su porodicama potrebne tri prosječne plate kako bi preživjele mjesec. Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inostranstvo. Kada se pogledaju ponude tamošnjih kompanija, onda nije teško shvatiti zašto je tako. Minimalac u FBiH povećan je za 53 KM. Nije problem zaključiti da toliko povećanje neće mnogo pomoći porodicama da prežive mjesec. Na Zapadu im se nude višestruko veće plate.

 • Ogroman broj mladih u BiH u tome vidi priliku za spas iz neizvjesnosti i siromaštva. Više od 50% ih želi napustiti BiH. Podaci pokazuju kako je u posljednjih deset godina prosječna neto plata u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage. Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plate. U protivnom im neće imati ko raditi. Portal Buka je među čitateljima napravio anketu o tome kojom platom bi radnici bili zadovoljni. Većina čitatelja, 42%, navela je da bi bila zadovoljna iznosom neto plate od 2.000 KM. Nižom platom u rasponu od 1.500 do 2.000 KM zadovoljno bi bilo 24% posto čitatelja, a platom od 1.200 do 1.500 KM 3%. Višom plaćom, i to u rasponu od 2.000 do 2.500 KM, bilo bi zadovoljno 26% anketiranih, a platom iznad ovog iznosa 5%. Najviša plata koja je navedena je 3.500 KM. Osim iznosa koje su čitatelji navodili, neki od komentara su:

  “Kolika je prosječna potrošačka korpa, to je minimum egzistencije”, “Neka bude kao kod političara, njih pratiti u stopu i to je to, oni će već znati kad je opet treba povećati”, “Da porodica ima pristojan život, da zdravstveno osiguranje bude kvalitetno, učinkovito i svakom dostupno te da se osigura pristojna penzija….”

  Potrošačka korpa je u decembru, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2.991 KM i od početka prošle godine skuplja je za čak 634 KM! Naime, u januaru 2022. godine potrošačka korpa iznosila je 2.357 KM.

 • Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru 2022. iznosila 1.043 KM, a u oktobru, posljednjem mjesecu za koji Agencija za statistiku BiH ima podatke, 1.156 KM, porasla je za 113 KM.

  Ekonomisti odavno upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti te ovdje onda i definitivno neće imati ko raditi.

  Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine našlo je posao samo u Sloveniji. Pretpostavlja se da su, uključujući i ostale evropske zemlje, brojke znatno veće.

  Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

  – Mi smo već inicirali povećanje kvota i radnih dozvola za strance, Vlada je izišla ususret i ta kvota je 1.400 radnika iz inostranstva. Izvjesno je da će taj prostor biti zanimljiv u budućnosti i ta kvota će se kretati u idućih nekoliko godina i do nekoliko desetaka hiljada radnika s tih prostora – navodi Saša Acić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

  Suočeni sa sve dramatičnijim nedostatkom radne snage, predstavnici Udruge poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su inicijativu za izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Federacije. Ovim izmjenama bilo bi omogućeno smanjenje doprinosa na radničke plate, a razlika bi se izravno uplaćivala radnicima, čime bi bila povećana njihova primanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,