Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veće plate zadržale bi radnike u BiH

Preuzmite sliku

Trenutna privredna situacija i problem odlaska radne snage iz BiH ovih dana su nezaobilazna tema skoro svih događaja u BiH, pa su tako bili i fokus konferencije koja je održana u sklopu 17. međunarodnog sajma privrede koji se održava u Brčkom.

Kako je za Oslobođenje kazao Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore Brčko distrikta, koja je organizator Sajma, ovogodišnji sajam okupio je dosad najveći broj izlagača, njih 150 iz BiH i zemalja regiona.

“Uz izlagački dio, Sajam je ove godine veliku pažnju posvetio i organizovanju stručnih konferencija, a ona koja je u fokusu imala privrednu situaciju u BiH, utjecaj politike na privredu BiH, kao i problem odlaska mladih izazvala je najviše interesovanja”, istakao je Ilić. Prema njegovim riječima, rješenju ovog problema se mora što hitnije pristupiti.

“Ukoliko izgubimo naš najbitniji resurs, ljudski resurs, ako BiH ostane bez mladih, bez radne snage, onda nema smisla da aktueliziramo neke druge teme. BiH bez mladih ne trebaju ni autoputevi ni druga za privredu bitna infrastruktura. Stoga smo se snažno fokusirali na odlazak stručne radne snage”, kazao je Ilić.

On je dodao da je na konferenciji doneseno nekoliko zaključaka koji se odnose na smanjenje sive ekonomije, ali i na poresko opterećenje poslodavaca, a sve u cilju obezbjeđivanja sredstava za povećanje plata radnicima. “Zaključke ćemo poslati vlastima, jer političari moraju početi nešto raditi kako bi se privrednicima obezbijedio ambijent da se radnicima hitno povećaju plate i obezbijede normalni uslovi za život”, kazao je Ilić. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,