Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojiti zakone za smanjenje potrošnje duhana

duhan-ilegalno
Preuzmite sliku

Članovi Partnerstva za Bosnu i Hercegovinu bez duhanskog dima apelirali su u današnjem otvorenom pismu na sve nivoe vlasti da ispune obaveze preuzete ratificiranjem Okvirne konvencije za kontrolu duhana Svjetske zdravstvene organizacije, a tiču se usvajanja zakona i strategija za prevenciju i smanjenje potrošnje duhana, ovisnosti o nikotinu i izloženosti duhanskom dimu.

Podsjetili su da je to obaveza preuzeta prije sedam godina budući da je BiH ratificirala ovu konvenciju 10. jula 2009. godine, a koja ima za cilj zaštitu sadašnje i buduće generacije od razornih zdravstvenih, socijalnih, ekoloških i ekonomskih posljedica upotrebe duhana i izlaganja duhanskom dimu.

Konvencija pruža okvir za mjere kontrole duhana koje države potpisnice trebaju provoditi na lokalnom i međunarodnom nivou u cilju smanjenja prevalence upotrebe duhana i izloženosti duhanskom dimu.

Vlasti još nisu uskladile zakone s konvencijom što je doprinijelo tome da u BiH oko 40 posto odrasle populacije puši, a 70 posto djece su svaki dan izloženi pasivnom pušenju. Svake godine više od 8.300 osoba umire od bolesti izazvanih pušenjem, dok više od 14.000 djece i više od 1.027.000 odraslih i dalje svaki dan koriste duhan”, upozoravaju.

Stava su da je zbog ovakvog stanja BiH među državama s najvišim nivoom epidemije upotrebe duhana u svijetu, a zakonski okvir i dalje omogućava povoljne uvjete za duhansku industriju da uništava živote stanovnika BiH, javlja Fena.

Zatražili su da što prije usvoji i implementira novi zakonski okvir koji će uključivati zaštitu politika javnog zdravstva od komercijalnih i drugih interesa duhanske industrije, zaštitu stanovništva od izloženosti duhanskom dimu te finansijske i porezne mjere za smanjenje potražnje duhana.

Otvoreno pismo uputili su Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvu BiH, Vijeću ministra BiH, Vladi Federacije BiH, poslanicima u Predstavničkom i Domu naroda ParlamentaFBiH, predsjedniku FBiH, poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjedniku RS i Vladi RS.

Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima je neformalna saradnja nevladinih, vladinih i biznis organizacija za zaštitu zdravlja stanovništva BiH kroz javno zagovaranje i uticanje na izmjenu politike kontrole duhana kako bi se zaštitila osnovna ljudska prava u BiH. Osnovano je u okviru projekta “Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana” koji finansira Evropska unija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,