Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uspjeh: Gračanička kompanija izgradila industrijsko postrojenje u Makedoniji

Preuzmite sliku

U Ginovcima u Makedoniji u utorak je svečano puštena u rad najsavremenija fabrika za proizvodnju peleta u ovom dijelu Evrope.

To je jedina fabrika u Makedoniji koja ima tehnologiju rada po strogim principima EN plus i DIN plus i koja proizvodi pelet najveće kvalitete, A1.

Fabriku koja ima kapacitet od 20.000 tona peleta na godinu za potrebe makedonske firme EKOLIFE d.o.o. projektovala je i izgradila gračanička firma Kovan MI d.o.o. Gračanica.

“U roku od pet mjeseci projektovali smo, izgradili i predali u rad kompletnu fabriku. Ona je u potpunosti proizvedena u Bosni i Hercegovini i po sistemu ključ u ruke instalirana i otvorena u Makedoniji. Osim toga, obučili smo zaposlenike u fabrici za rad na našim mašinama”, kazao je za BiznisInfo direktor Kovan MI d.o.o. Gračanica Said Karalić.

Fabrika vrijedna više od 3 miliona eura najnovija i najmodernija je od desetak koliko ih je Kovan MI dosada projektovao i izgradio u BiH i Srbiji.

No, ovdje nije riječ samo o izvozu mašina i opreme nego i o izvozu pameti jer je otvaranje ove fabrike rezultat tehnologije koju u svojim pogonima u Gračanici i Olovu Kovan MI razvija već dvije decenije.

“Mi smo pioniri u proizvodnji opreme za proizvodnju peleta i kotlova i kamina na pelet. U Gračanici u okviru firme imamo Razvojni centar u kojem već dvije decenije usavršavamo proizvodnju peleta. Pored toga, naša fabrika u Olovu ujedno služi i kao testni poligon gdje prije ugradnje i izvoza testiramo sve što proizvedemo”, kaže Karalić.

Osim izgradnje fabrike, sa makedonskom firmom EKOLIFE d.o.o. dogovoreno je i zastupanje kotlova proizvedenih u BiH na tržištu Makedonije i Bugarske.

Inače, firma Kovan MI iz Gračanice posluje u dva sektora, sektor za preradu metala i sektor za preradu drveta a u svoje dvije fabrike u BiH trenutno upošljava 300 radnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,