Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro rješavanje problema carinjenja pošiljki naručenih putem interneta

Preuzmite sliku

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je održan sastanak s predstavnicima poštanskih operatera u BiH, na kojem je bilo riječi o carinjenju poštanskih pošiljki koje građani BiH naručuju putem interneta od pravnih subjekata iz inostranstva.

Na sastanku je prezentirano da će u narednih desetak dana biti završen novi modul  informatičke carinske aplikacije „Asycuda word“, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih osoba iz inostranstva.

“Na taj način neće biti potrebe za angažovanjem posrednika u carinskom postupku – šeditera i podnošenja carinskih deklaracija, već će cijeli posupak pokretati nadležni poštanski uredi”, navodi se u saopćenju  UIOBiH.

Carinjenje će se vršiti  na način da će se svaka pojedinačna vrsta roba u procesu carinjenja svrstavati prema važećoj carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe, pripadajući PDV i akciza, ako se radi o akciznom proizvodu.

Na ovaj način bit će riješen trenutno nastali problem u bezi  carinjenja pošiljki naručenih putem interneta, preciziraju iz UIOBiH, javlja Fena.

Podjećaju da, ukoliko fizička osoba iz BiH dobije paket od fizičke osobe iz inostranstva, i dalje se primjenje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije sa jedinstvenom stopom carine od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

“U analizama koje su urađene u UIO uočeno je da se u posljednjih  nekoliko godina pojavio veliki broj osoba iz BiH, koje su se potpuno suprotno zakonskim propisima bavile privrednom djelatnošću oglašavanja i prodaje razne robe putem društvenih mreža, a da nigdje nisu registrovane za obavljanje ove privredne djelatnosti.

Iz tog razloga je broj i sadržaj porudžbina putem internata od pravnih osoba porastao do te mjere da se takva vrsta robe ne može cariniti putem jedinstvene carinske stope od 10 posto, već se carinjenje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima mora uraditi na način da se za svaku pojedinačnu vrstu robe odredi tarifna oznaka u skladu sa važećom carinskom tarifom BiH, te stopa carine, PDV i akciza za akcizne proizvode”, naglašavaju iz UIO.

Da bi se ovako roba mogla ocariniti trenutno se mora podnijeti jedinstvena carinska isprava (JCI) tj. carinska deklaracija, a to mogu uraditi samo osobe ovlaštene za provođenje carinskog postupka – špediteri.

Ovo će biti u praksi do puštanja u rad novog modula informatičke carinske aplikacije „Asycuda word“, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih osoba iz inostranstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,