Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro na snazi novi Zakon o hemikalijama u Federaciji BiH

Preuzmite sliku

Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BIH na snagu će stupiti Zakon o hemikalijama, koji će doprinijeti funkcioniranju jedinstvenog tržišta BiH.

“To znači da su prema temeljnom načelu Zakona, osobe koje proizvode, stavljaju hemikalije na tržište ili ih koriste dužne da osiguraju uslove da one ne iskažu štetan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ovo podrazumijeva transfer odgovornosti s nadležnih organa na privrednike, a šta je sukladno evropskim propisima i praksi“, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zakonom se uređuje razvrstavanje, označivanje i pakovanje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s kemikalijama, Integralni inventar kemikalija, ograničenja i zabrane kemikalija, uvjeti za uvoz i izvoz hemikalija, stavljanje deterdženata na tržište, integrirano upravljanje hemikalijama, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje hemikalijama u Federaciji BiH.

Pri izradi Zakona o hemikalijama uzeti su u obzir međunarodni propisi, kao i propisi EU kojima se regulira oblast hemikalija, o čemu je sačinjena Izjava o usklađenosti, koju je ovjerio Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

Iz Ministarstva podsjećaju da su na nivou Federacije BiH, u oblasti hemikalija u primjeni Zakon o prometu otrova, Zakon o prijevozu opasnih materija, kao i Lista otrova čiji se promet dozvoljava te Pravilnik o higijensko tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati prometnici otrovima.

Radi se o zakonskoj regulativi preuzetoj iz bivše SFRJ i SRBiH, koja je zastarjela i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa. Zbog toga je bilo potrebno donijeti novo zakonsko rješenje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje